Pravosodna ministrica objema Jankovića, sodni postopki zoper njega medtem praktično stojijo

Na včerajšnji slovesnosti pri spomeniku padlim borcem na Orlah pri Ljubljani se je zbral del državnega vrha, med njimi tudi pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan (SD). Pri tem so fotografi v fotoaparate ujeli trenutek, ko se je ministrica nadvse prisrčno objemala z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem. Ob tem se mnogi sprašujejo, kako bo slovensko pravosodje preganjalo Jankovića, ki je v številnih kazenskih postopkih, če pa se njegov vrh javno objema z njim.

 

Ob tem ne gre zanemariti dejstvo, da pod novo vlado sodni postopki zoper Jankovića praktično stojijo že eno leto dni oz. leto in pol. Zoper Jankoviča namreč na ljubljanskem okrožnem sodišču tečeta dva procesa. V prvem (X K 18120/2015) tožilstvo Jankoviću in šestim soobtoženih očita nepravilnosti glede hladilne strojnice v kompleksu Stožice. V zadevi sodi sodnica Mojca Kocjančič, ki je prvi in za zdaj edini narok v zadevi izpeljala decembra 2021, potem pa nobenega več. Obtožnica je bila sicer na sodišče vložena že leta 2015.

V drugem procesu tožilstvo tožilstvo Jankoviću in osmim soobtoženih očita oškodovanja evropskih sredstev in preslepitve bank, med drugim z najemom parkirišč v centru Stožice. Tudi v tej zadevi sodi sodnica Mojca Kocjančič, ki je zadnji narok v zadevi razpisala pred enim letom. Ker naroka ni bilo več kot šest mesecev, to tudi pomeni, da bo morala glavna obravnava steči znova, kar bo sojenje bistveno podaljšalo.

Vir: Vlada RS.

Nekako se zdi, da zadeve na sodišču zoper Jankovića potekajo tako, kot da si nekdo želi njihovo zastaranje. Preverbo, ali se vsi postopki v zadevah Janković peljejo pravilno, bi lahko sicer sprožila ministrica za pravosodje, za katero pa gre dvomiti, da bo naredila kaj takega. Vsaj glede na včerajšnje prisrčno objemanje z Jankovićem ne.

A. V.