Požar zaenkrat pod nadzorom, kaj je novega?

Pogorišča na Krasu (vir: Twitter)

Požar na Krasu je še naprej pod nadzorom. Sinoči je delo prevzela t. i. nočna izmena, na terenu je bilo prek noči 734 gasilcev iz štirih gasilskih regij. Gasilci so izvajali nadzor in čistili ter zalivali robove požarišča. Bilo je tudi nekaj manjših aktivnih posameznih žarišč, ki so jih obvladali.

Po podatkih, ki jih je na Twitterju objavila Uprava RS za zaščito in reševanje, je bilo do sobote, 23. julija, v požarih na slovenskem Krasu prizadetih kar 3506 hektarjev površine oz. dobrih 35 kvadratnih kilometrov.

Včeraj, v nedeljo, je na intervenciji sodelovalo preko 2000 posredovalcev, od tega skoraj 1500 gasilcev. Drugi posredovalci so bili gozdni delavci/sekači (260), pripadniki Slovenske vojske (144 jih je bilo), Civilne zaščite, policije, nujne medicinske pomoči, Rdečega križa Slovenije in drugih služb.

Včeraj so beležili tudi nekaj poškodb, a so bile vse lažje in večinoma oskrbljene na terenu.

Gašenje iz zraka

Včerajšnji dež na Krasu je bil kratkotrajen, sproti se je sušilo. Značilno za nedeljo pa je bilo bistveno bolj aktivno gašenje iz zraka. Pri sem so sodelovale zračne enote iz Slovenije, Srbije, Madžarske, Italije, Slovaške in Avstrije, popoldne pa sta prelet izvedli tudi letali Spartan iz Romunije. Zračne enote so tako včeraj izvedle preko 150 ur naletov, največ težav je bilo na severnem delu požarišča, v smeri Vipavske doline.

O tem, da se stvari pri gašenju požara na Krasu premikajo in spreminjajo, so včeraj poročali tudi z italijanske strani, se čudili in spraševali, kaj se dogaja v Sloveniji. Letala canaderji so namreč zajemala vodo v morju v italijanskem Tržiču, v Marini Julii.

Kaj je šlo narobe?

Poznavalci navajajo, da je pri gašenju požara na Krasu prišlo do velikih napak. Goreti je začelo že prejšnji petek, 15. julija. Minister za obrambo Marjan Šarec, pod katerega spada ta resor, je Kras prvič obiskal šele v sredo, 20. julija, takrat se je na Kras odpravil tudi premier Robert Golob.

Na eni strani smo bili priča neverjetnemu garaštvu gasilcev in ostalih prostovoljcev, z njimi je dihala vsa Slovenija. Na drugi, vladni strani, pa smo bili priča različnim piarovskim potezam, tudi tisti s policijskim vodnim topom, ki v tem primeru res ni imel kaj iskati. Vsaka kmetijska cisterna lahko zajame več vode.

Dejstvo je tudi, da bi morali pristojni že bistveno prej (vsaj v začetku prejšnjega tedna) na teren v protipožarne poseke poslati gozdarsko mehanizacijo. To so poslali kasneje. V petek dopoldne, ko so bile razmere zaradi vetra ugodne, pa bi morali okrepiti vse zračne potenciale. Tega ni bilo. To se je zgodilo šele včeraj.

Namesto tega smo bili od strani odgovornih v vladi priča zganjanju cenenega piarovstva in fotografiranja odgovornih, za medije, ki niso vedeli, kaj bi sami s sabo ali pa so se veselo smejali in izvajali selfije, kot npr. včeraj Tanja Fajon. Ustreznih ukrepov ni bilo. Bo pa nedvomno to še stvar razprav.

Selfi Tanje Fajon, nedelja 24. julij 2022
Vodni top, fotografiranje za Instagram: Fotografija pokaže, da je bilo “gašenje” na terenu, kjer je bilo že vse pogašeno.
Vodni top, fotografiranje za Instagram
‘Izgubljena’ Marjan Šarec in Robert Golob, ko nista vedela niti, kaj bi sama s sabo.

A. L.