Povzetek dneva: Si predstavljate, da vas operira nekdo, ki je mesar?

Predvolilni čas na Obali. Mateja Čalušić prva na levi. (vir: Bojan Požar, X)

“Mateja Čalušić, kandidatka za kmetijsko ministrico, je lagala, da ima unierzitetno izobrazbo. Postala bo ministrica. Si predstavljate, da pridete k zdravniku, ki to ni, ampak je veterinar? Si predstavljate, da vas operira nekdo, ki ni zdravnik, ampak je mesar?”

Tako je na omrežju X zapisal dr. Vinko Gorenak, nekdanji minister za notranje zadeve, nekdanji poslanec in nekdanji državni sekretar v kabinetu Vlade RS.

Koalicijski poslanci so na današnji seji Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano z 9 glasovi za in 6 proti potrdili, da je Čalušićeva primerna za ministrico. O tem bo zdaj v petek potekala še razprava v državnem zboru. Glede na koalicijsko moč ni dvoma, da bo Čalušićeva potrjena. Na današnjem odboru so za njo glasovali vsi iz Svobode, SD in Levice.

Proti so bili v SDS in NSi, med njimi tudi dr. Vida Čadonič Špelič, predsednica odbora.

Predstavitev Čalušićeve je bilo zelo splošna, vse je brala iz listov, celo odgovore na zastavljena vprašanja poslancev in poslank so ji prinašali natipkane na listih formata A4. Vidno je bilo, da odgovore pišejo nekje v ozadju, v eni od pisarn, kurir pa je bil eden od poslancev Gibanja Svoboda. Nenehno se je dvigoval, odhajal iz dvorane in ji nato (kot domnevno zaupno, nevidno) potisnil liste. Čalušićeva pa se je izgubljala, motovilila, krotovičila in iskala odgovore, kjer je bilo največ mašil.

Kakorkoli. Problem Čalušićeve ni izobrazba, ampak laganje (sprenevedanje) o njej. Hkrati nima primernega znanja in integritete. In še nekaj. Danes je uvodoma povedala, da je bila zaposlena v trgovini, kjer je prodajala škropiva. O vodenju bifeja (in kelnarjenju), kakor je to vse doslej navajala v svojem življenjepisu v državnem zboru, ni izrekla besede. Prav tako ni ničesar rekla o tem, da ima tečaj za sommelierko 1. stopnje (najnižje možne).

Navedba o zaposlitvi v trgovini je presenetila, tega pred tem v svojem življenjepisu ni omenjala, navajala pa je, da ima opravljen izpit za svetovalko za fitofarmacevtska sredstva. Osebe z opravljenim tovrstnim izpitom pa morajo imeti dostopne vse prodajalne, ki prodajajo fitofarmacevtska sredstva.

Iz spodnje objave je razvidno, da se je še prejšnji teden (do vključno) četrtka predstavljala povsem drugače kot danes.

Življenjepis kandidatke za ministrico.

Tako pa je pot Mateje Čalušić do volitev 2022 na omrežju X pojasnil znani novinar in urednik Bojan Požar. Zapisal je, da “vse poti, kar zadeva Matejo Čalušić, vodijo v koprski Divino Caffe.” In objavil naslednji fotografiji.

Mateja Čalušić, kot jo ležečo držijo očitno njeni sodelavci v koprskem lokalu Divino Caffe. Danes je to natakarstvo zamolčala in se hvalila s trgovino, kar je za njo nekaj novega.
Koprski lokal Divino Caffe.

Glasovanje na današnjem parlamentarnem odboru za kmetijstvo:

A. L.