Potrjeno: Vlomili v 14 sakralnih objektov

Marijino svetišče na Zaplazu (vir: zaplaz.si)

Pred dnevi smo objavili, da je bilo v zadnjem času vlomljeno v kar 14 cerkev na Dolenjskem in ribniškem območju. To je zdaj potrdila tudi policija, vlomilci so iskali denar, našli pa so le manjše zneske iz skrinjic za prostovoljne prispevke, ponekod še tega ni bilo. 

S svojimi vlomi pa so serijski vlomilci povzročili veliko škode.

Vlomljeno je bilo v cerkah v krajih: Šmarje-Sap, Hrastje, Št. Jurij pri Grosupljem, Stična, Šentvid pri Stični, Krka, Muljava, Zagradec, Ambrus, Žužemberk, Veliki Gaber in Zaplaz. Iz ribniškega konca pa so poročali še o vlomu v Velikih Poljanah.

S Policijske uprave Ljubljana so za tednik Družina povedali, da kriminalisti storilce še iščejo, raziskujejo pa tudi medsebojno povezavo med vlomi. Osumljenci za dejanja pa še niso znani, podrobnosti pa zaradi interesa preiskave ne morejo pojasniti.

Zaplaz: vlomilce je pregnal alarm

Župnik na Zaplazu Marko Japelj je za Družino povedal, da so v njihovo cerkev vdrli v noči s 16. na 17. julij. Najprej so si ogledali okolico, posnele so jih kamere. Pri enih vratih so razbili spodnjo tablo, splezali v cerkev, od koder pa jih je pregnal alarm. Bil je dovolj glasen, da so sosedje takoj prišli preverit, kaj se dogaja, vlomilci pa so v tem času že zbežali.

Na Zaplazu so v zadnjih 14 letih, odkar je Marko Japelj tam župnik, že vsaj petkrat vdrli v cerkev.

Ambrus: vlomili, ko je bil župnik na dopustu

Uroš Švarc, župnik v Ambrusu, Šmihelu pri Žužemberku in v Zagradcu, je za tednik Družina povedal, da so isto noč kot na Zaplazu vlomili tudi v cerkev v Ambrusu. Takrat je bil dopustu, zato je v zakristiji za duhovnika, ki bi moral priti maševati, pustil kuverto z mašnim darom za eno mašo, sicer pa v cerkvi ni bilo nobenega drugega denarja. V cerkev prej še nikoli niso vdrli. Vlom so odkrili šele zvečer pred mašo, ko so našli razmetano cerkev.

V cerkev v Zagradcu so vlomili v soboto, 29. julija. Vse so razmetali, celo note na koru. Nekaj drobiža so našli le v nabiralniku za svečke. Vlomili pa so tudi v kulturni dom tik ob cerkvi, najbrž so mislili, da je tam župnišče.

Generalni vikar Ljubljanske nadškofije, pomožni škof Franc Šuštar, je ob tatvinah nagovoril duhovnike, naj storijo vse, kar je v njihovi moči, da do vlomov ne bi prišlo. Naj upoštevajo vsa varnostna navodila, vse ljudi dobre volje pa je zaprosil, naj bodo pozorni na sumljive dogodke v bližini cerkva in župnišč ter naj o njih poročajo.

Tudi s Policijske uprave Ljubljana svetujejo, naj bomo pozorni na vlomilce, ki pogosto izkoriščajo odsotnost skrbnikov objektov. Svetujejo, da med odsotnostjo ustrezno zavarujemo lastnino (zaklenjene pisarne, alarm, naprave za video nadzor …) in tako poskušamo preprečiti morebiten vlom. Če pa se vlom kljub temu zgodi, takoj pokličemo na telefonsko številko 113 ali najbližjo policijsko postajo.

K. R.