Potrjeno: Slovenija umika ograje na južni meji, migranti “plešejo”

(vir: arhiv)

Odstranitev ograj na slovenski južni meji je ena od prednostnih nalog vlade, so za STA v torek zatrdili na ministrstvu za notranje zadeve pod vodstvom Tatjane Bobnar. Odstranitev je predvidena do konca tega leta, ta teden bodo začeli s pripravo operativnega načrta, ki naj bi bil končan do konca junija.

Vlada Roberta Goloba tako v celoti sledi zahtevam t. i. Soroševim zagovornikom nezakonitih migracij in nekaterih z njim povezanih nevladnih organizacij ter posameznikom. V ozadju so tudi močne skupine tihotapcev in njihovi lobiji.

Janez Janša pa je ob tej novici na Twitterju zapisal: “Kratkovidno in škodljivo. Posledice: ob prvem večjem valu bo mejo s Slovenijo poleg Avstrije zapirala še Italija. In nato ali pa še prej Madžarska. Nič se niste naučili iz izkušenj leta 2015, čeprav ste več ali manj isti.”

Slovenija ima na meji s Hrvaško trenutno 135.372 metrov panelne ograje in 60.595 metrov rezilne žice, ki pa so jo postopno nadomeščali s panelno ograjo. Ograje je vlada Mira Cerarja najprej postavila v Posavju in Pomurju, nato pa še v Beli krajini, na Ilirskobistriškem in v Istri (v letih 2015 in 2016).

A. L.