Potrjeno: Golob lastnik elektro podjetja

(vir: arhiv)

Iz zadnjih objav na spletni strani Komisije za preprečevanje korupcije je razvidno, da je Robert Golob prijavil več sprememb premoženja. Med drugim je razvidno, da je postal tudi lastnik podjetja Star Solar, za direktorico pa je bila že 12. julija 2023 imenovana hčerka Luna Golob.

Robert Golob kot predsednik vlade javnosti ni obvestil o spremembah premoženjskega stanja, ali je njegovo lastništvo podjetja pravno ustrezno, pa zaenkrat tudi ni znano.

Gre za podjetje za proizvodnjo električne energije, ustanovljeno marca 2012. Do 20. oktobra 2023 je bila uradno lastnica Jana Nemec Golob, zdaj se je izkazalo, da je bil dejanski lastnik tega podjetja Robert Golob. Sprememba lastništva je v bazah Ajpesa vpisana z 20. oktobrom 2023.

Golob podrobnosti o spremembi premoženja ni želel pojasniti, v kabinetu predsednika vlade pa so za Delo pojasnili, da je spremembe prijavil zaradi sporazumne razveze in s tem povezano delitvijo premoženja z nekdanjo ženo Jano Nemec Golob.

Podjetje Star Solar je začelo delovati 22. marca 2012, sedež je na naslovu Delpinova ulica 18  v Novi Gorici, poslovno enoto pa v Ljubljani (Karunova ulica). Podjetje Star Solar ima odprta dva bančna računa: enega v Sloveniji in enega v Italiji (Banca di cividale, s. p. a, od 29. oktobra 2019).

Tako Golob kot hčerka pa imata stalna naslova še vedno prijavljena v Kromberku, Pod Škrabrijelom, Nova Gorica, kot v času pred lanskimi volitvami.

Hčerka Luna je lani zaključila Škofijsko gimnazijo v Vipavi. V tem šolskem letu pa naj bi bila brucka na eni od fakultet. Javnost jo je spoznala po tem, ko je lani na svojem Instagram profilu objavila fotogravijo, kjer je pred predsedniškimi volitvami stegovala sredinec proti plakatu oz. kandidatu Janeza Ciglerja Kralja (NSi). (Tako Luna Golob steguje sredinca)

Po podatkih Erarja je podjetje Star Solar, d. o. o., doslej prejelo 2,14 milijona evrov, največ od državne družbe Borzen, organizatorja trga z električno energijo.

Vir: Erar

Po navedbah Dela je Golob prijavil odsvojitev več kot desetih parcel v skupni izmeri dobrih 10 tisoč kvadratnih metrov, pridobitev nepremičnine, odsvojitev denarnih sredstev, pridobitev poslovnega deleža in pridobitev obveznosti, vsako posamezno vredno več kot 10 tisoč evrov.

Luna Golob pred plakatom NSi. (vir: Instagram)

Vir: Ajpes, Erar

A. L.