Postavitev migrantskih centrov v obmejnih občinah

Fotografija je simbolična. Migrantski center v Veliki Kladuši, arhiv)

V zadnjem času v uredništvo prejemamo sporočila zaskrbljenih občanov glede postavitve migrantskih centrov v nekaterih obmejnih občinah.

Črnomaljski župan Andrej Kavšek nam je na vprašanje, kaj se dogaja okrog tega in kje v občini Črnomelj so predvideni ti centri ter kakšni, odgovoril:

“Informacije nam niso znane. V naši občini se v zvezi s tem ne dogaja ničesar.”

O nameri za vzpostavitev takšnega (kontejnerskega) centra v Kočevski Reki smo že poročali. Novost pa so sporočila, da naj bi podoben migrantski center postavili tudi v Predgradu pri Starem Trgu (v Poljanski dolini), ki sicer spada pod Občino Kočevje. Na odgovor župana Vladimirja Prebiliča še čakamo. Spomnimo pa, da so v Kočevski Reki pripravili sestanke krajevne skupnosti in vaških odborov. Krajani so odločno proti postavitvi centra. Povedali so nam tudi, da jim je vlada oz. ministrstvo za notranje zadeve v zameno za privoljenje obljubila “projekte” (denar).

Sporočila o postavitvi migrantskih centrov preverjamo tudi na ministrstvu za notranje zadeve ter Uradu Vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov. Odgovore, podobno kot pri Prebiliču, še čakamo.

M. D.