Posojila v švicarskih frankih bodo, kot kaže, rešena

Fotografija je simbolična. (vir: pixabay.com)

Predlog Zakona o omejitvi in porazdelitvi valutnega tveganja med kreditodajalci in kreditojemalci kreditov v švicarskih frankih je bil na Odboru za finance sprejet. Za je glasovalo 15 poslancev in poslank, proti sta bila 2. 

O predlogu zakona bo v prihodnjih dneh odločal še državni zbor.

Problematiko bodo predvidoma uredili z zakonom o omejitvi in porazdelitvi valutnega tveganja med kreditodajalci in kreditojemalci kreditov v švicarskih frankih, ki ga je v zakonodajni postopek aprila lani vložil državni svet. Predlog so na odboru podprle tudi vladne stranke.

Državni svet bankam očita, da kreditojemalcem ob sklepanju pogodb niso razkrile vseh informacij, s katerimi so same razpolagale. “Banke so sklepale kredite in poudarjale prednosti, zamolčale pa tveganja,” je danes dejal državni svetnik Mitja Gorenšček in dodal, da je namen predloga zakona omogočiti kreditojemalcem odplačilo kreditov pod pogoji, ki so jih ob sklenitvi pogodbe upravičeno in v dobri veri pričakovali.

S tem namenom naj bi zakon predpisal vključitev določitve obsega najvišje dopustne spremembe valutnega tečaja v kreditne pogodbe v švicarskih frankih, sklenjene v obdobju od 28. junija 2004 do 31. decembra 2010.

Tako bi sklenjene pogodbe ostale v veljavi, valutno tveganje pa bi se prerazdelilo med pogodbenima strankama. Anekse h kreditnim pogodbam, tudi za medtem že odplačane, naj bi banke pripravile v 60 dneh po uveljavitvi zakona.

Glasovanje na odboru za finance je bilo naslednje:

M. D.