Posledica dveh maturantskih izletov 279 okuženih oseb

Lloret dr Mar, Španija

Med udeleženci nedavnih maturantskih izletov v Španiji so do četrtka skupaj potrdili že 198 okužb s koronavirusom. Med dijaki novomeških srednjih šol je 134 okužb, poleg tega so potrdili še vsaj 74 sekundarnih okužb, povezanih z udeleženci izleta. Med udeleženci izleta iz Gorenjske so potrdili 64 okužb in najmanj 7 sekundarnih.

To je 198 okužb med dijaki in 81 tistih, ki so jih ti okužili – skupno 279 okuženih oseb.

V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) so analizirali vzorce, pri katerih so od 5. do 11. julija potrdili okužbo z novim koronavirusom, med njimi gre tudi za vzorce udeležencev maturantskega izleta v Španiji. Različico delta so potrdili v 89 odstotkih vzorcev, od teh je 60 odstotkov v starostni skupini od 17 do 18 let.

Epidemiološka služba Nacionalnega inštituta za javno zdravje je prepoznala 443 visoko tveganih stikov znotraj tega izbruha, zanje so predlagali karanteno na domu.

Ker je različica delta bolj nalezljiva kot ostale različice, so se tudi v NLZOH pridružili pozivu vsem prebivalcem, ki še niso polno cepljeni, naj to opravijo čim prej, saj polno cepljeni razvijejo visoko zaščito tudi proti tej različici.

M. D.