Poslanka Anja Bah Žibert okužena s covid-19

Poslanka Anja Bah Žibert (vir: Twitter)

“Tudi mene je doletelo. Pozitivna na covid-19. Kdor pravi, da je virus zlagan in da je vlada Janeza Janše pod pretvezo jemala svobodo, ga vabim, da pride k meni domov. Glede na to, da vsi ležimo, bi nam pomoč prišla prav.

Vsak dan je več okuženih. Svobodnjaki, kje so vaši ukrepi?! Ne samo, da predstavniki vlade molčite o porastu okužb covid-19, temveč ste očitno tudi povsem zaspali pri sprejemanju in uveljavljanju ukrepov.”

Tako je včeraj prek družbenih omrežij sporočila in zapisala poslanka Anja Bah Žibert. Dodala je, da je bila cepljena, “Če ne bi bila, ajoj!

Ravno dan pred tem pa je poslanka na vlado naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z vnovičnim naraščanjem okužb s covid-19. Poslansko vprašanje v celoti objavljamo v nadaljevanju.

Zapisala je, da se epidemiološka slika zaradi vnovičnega naraščanja okužb s covid-19 znova hitro poslabšuje. “V nedeljo, 12. junija, smo zabeležili 73 na novo okuženih, v nedeljo, 20. junija, pa že 146. V ponedeljek, 13. junija, smo zabeležili 563 na novo okuženih, v ponedeljek, 20. junija, pa že kar 838,” je dodala in nadaljevala:

“Porast okuženih je bil v vseh preteklih valovih covid-19 alarm, na katerega je prejšnja vlada hitro in učinkovito ukrepala. Pri tem je prvi in nujen korak ažurno in jasno obveščanje javnosti.

Skrb za zdravje ljudi je ena izmed najpomembnejših nalog vsakokratne vlade. In kaj se dogaja tokrat? Ne samo da predstavniki vlade molčite in državljanov ne opozarjate, da je ponovno čas za preventivno in odgovorno obnašanje, temveč ste očitno tudi povsem »zaspali« pri sprejemanju in uveljavljanju ukrepov. Eden prvih bi nedvomno moral biti povečanje števila testirnih mest in podaljšanje njihovega delovanja tudi čez vikend.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je na zaslišanju v državnem zboru 31. maja 2022 pompozno napovedal ustanovitev tako strokovne skupine na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje kot ustanovitev strokovne skupine na Ministrstvu za zdravje, ki naj bi z roko v roki pripravili »odrešilno« covid strategijo. Do danes v zvezi s tem ni bilo v medijih zaznati še prav nič.

Napovedana časovnica s strani ministra, to je 15. september, je v primeru tako skokovitega naraščanja okužb, kot smo mu priča danes, lahko močno pod vprašajem.”

Anja Bah Žibert je nato vprašala:

1. Kdaj namerava vlada stopiti pred kamere in javnosti jasno sporočiti podatke glede vnovičnega naraščanja okužb s COVID-19?

2. Ali je strokovna skupina na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, ki naj bi pripravila covid strategijo, že ustanovljena? Kdo so njeni člani?

3. Ali je strokovna skupina na Ministrstvu za zdravje, ki naj bi skupaj s strokovno skupino na NIJZ pripravila covid strategijo, že ustanovljena? Kdo so njeni člani?

4. Kako daleč je priprava covid strategije?

M. D.