Poplave: Pomoč se nadaljuje, dokler bo potrebno

Gasilci PGD Dolž so včeraj pomagali v Ljubnem ob Savinji. Združeni z enoto PGD Lakovnice in ostalimi enotami iz Dolenjske regije so nudili tehnično pomoč pri odpravi posledic, ki je prizadela Savinjsko območje. (vir: PGD Dolž, FB)

Tudi na praznični dan, 15. avgusta, so gasilci in prostovoljci nadaljevali z odpravljanjem posledic na območjih, ki so jih prejšnji konec tedna prizadeli vodna ujma in hudourniki. Pomagali gasilci Dolenjske in Mariborske regije ter regije Ljubljana II, na poplavljena območja se je odpravilo pomagati več tisoč državljanov in državljank.

Lokalnim gasilcem in občanom v Koroški in Savinjsko-šaleški regiji je včeraj pomagalo več kot 480 gasilcev z okoli 120 gasilskimi vozili ter drugo opremo, na terenu je bilo skupno približno 3000 prostovoljcev.

Civilna zaščita je za včeraj izdala 29 delovnih nalogov za skupine prostovoljcev pri odpravljanju posledic poplav. Po navedbah poveljnika Srečka Šestana je bilo na terenu približno 3000 prostovoljcev. Pri tem v civilni zaščiti navajajo, da še vedno potrebujejo pomoč v obliki gradbenih materialov in gradbene mehanizacijo, vključno z znanjem ljudi s tega področja.

Za vstop na nekatera območja sta zaradi varnosti potrebna prijava, potrdila oz. delovni nalog, v civilni zaščiti navajajo, da spletna aplikacija Poplave 2023 deluje, pomoč je doslej ponudilo že skoraj 33 tisoč ljudi.

Za pomoč sorodnikom, prijateljem in reševanje lastnih nepremičnin, pa potrdila niso potrebna.

Gasilska enota Ribnica, v Mozirju.
Včeraj so na pomoč odhiteli tudi gasilci iz Ribnice. V Mozirju so pomagali pri čiščenju v glavnem poslovnih objektov. Ponekod je voda šele sedaj odtekla in se je pravo čiščenje šele pričelo, sporočili. Iz Gasilska zveza Ribnica je bilo včeraj na terenu 40 gasilcev z 10 vozili. Razporejeni so bili na čiščenje poslovnih objektov, kjer so izpirali mulj in ga prečrpavali. Gasilci so tako v teh dneh ročnike, brizgalne in ostalo “klasično” gasilsko opremo zamenjali za lopate, škornje in “šajtrgo”.

Zapisali so, da so v teh dnem s črpalkami mulja pogosto nemočni, saj vsega ne uspejo izčrpati. Takrat se tja napoti pehota gasilcev in ročno premeče ter odpelje vso umazanijo stran.

“Dela je še veliko. Ustavili se bodo šele takrat, ko bo delo končano!”

Vir: PGD Dolž in PGD Lakovnice, Ljubno ob Savinji

K. R.