Policisti začenjajo s stavko, Šarčevi se za to ne zmenijo

Fotografija je simbolična.

Policisti z današnjim dnem v polnem obsegu nadaljujejo stavko, ki so jo začeli 12. februarja in nato sredi marca zaradi odstopa Mira Cerarja z mesta predsednika vlade in posledično vlade zamrznili. Na novo vlado Marjana Šarca so nato 17. septembra naslovili zahtevo, naj nemudoma aktivno pristopi k reševanju stavkovnih zahtev. Za izpolnitev zahtev so jim dali rok 10 dni, vendar v tem času od vlade niso prejeli niti odgovora.

Oba policijska sindikata sta sporočila, da se stavka v polnem obsegu začne izvajati danes, ob 7. uri, na območju celotne države.

V sindikatih navajajo, “da bo stavka verjetno dolgotrajna”, za dosego zastavljenih ciljev pa morajo biti vsi skupaj potrpežljivi, predvsem pa ves čas ostati enotni. Stavka že četrta v zadnjih šestih letih.

Policisti zahtevajo vzpostavitev razmerij med plačami, kot so bila dogovorjena s stavkovnim sporazumom sredi leta 2016. Med njihovimi stavkovnimi zahtevami so tudi izplačilo posebne nagrade policistom za vsako leto opravljenega dela, izplačilo nadomestila za dolžnost ukrepanja ob vsakem času, ovrednotenje prepovedi članstva v političnih strankah in odprava anomalij pri poklicnem in starostnem upokojevanju policistov.

Kaj so zapisali v javnem pozivu Marjanu Šarcu, na katerega niso dobili niti odgovora?

Prejšnja, Cerarjeva vlada je brez soglasja obeh reprezentativnih policijskih sindikatov skupaj z drugimi sindikati, ki sploh ne zastopajo policistov, določila plače in druge pravice policistom ter strokovno tehničnim delavcem v manjšem obsegu, kot bi jim glede na sporazume in celo na interno gradivo same Vlade RS, ki ga je skrivala pred javnostjo, pripadalo.

“Novo Vlado RS bomo nemudoma seznanili z našimi zahtevami za odpravo te nedopustne norije in od nje pričakujemo takojšen odziv, sicer bomo v najkrajšem zakonitem roku stavkovne aktivnosti, ki so bile zaradi predčasnega odstopa prejšnje Vlade RS začasno ustavljene zaostrili.”

O migrantih in ostalem

Zapisali so: “V tem vmesnem času pa se policisti in strokovno tehnični delavci soočajo s tisoči migrantov, z nenehnimi kršitvami določb Arbitražnega sporazuma v Piranskem zalivu, s porazno kadrovsko politiko, ki krši tako slovenske, kot tudi Schengenske standarde ter s tem povzroča izgorelost, stres in obup zaposlenih na vseh delovnih mestih. Posledično prihaja do množičnih kršitev pravice do odmora zaradi kadrovske podhranjenosti, s številnimi deložacijami upokojenih policistov iz najemniških stanovanj policije, z dobesedno krajo počitniške in regeneracijske dejavnosti zaposlenih v MNZ in Policiji na Debelem Rtiču.”

Dodali so, da policisti in drugi zaposleni v Policiji in MNZ ne bodo več dovolili, da o njihovih plačah in pravicah odločajo enostransko drugi na podlagi interesnega preglasovanja za lastne interese, saj je to edini primer v celotni EU in širše v svetu.

Kako bo vse to vplivalo na varovanje slovenske južne meje, povezano z migrantsko problematiko, bomo spremljali in vas o tem sproti obveščali.

C. R.