Policijska kronika: V 24 urah precejšnja bera

Fotografija je simbolična. (vir: policija.si)

V zadnjih 24 urah so policisti Policijske uprave Novo  mesto so intervenirali v 58 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 186 klicev.

Obravnavali so prometno nesrečo z lažjimi telesnimi poškodbami in štiri prometne nesreče, v katerih je nastala premoženjska škoda.

Posredovali so zaradi 13 kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih.

S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj lahke telesne poškodbe, grožnje, ponarejanje denarja,  poškodovanja tuje stvari in tatvin.

Posredovali so zaradi kurjenja v naravnem okolju in nezakonitih prehodov državne meje.

Pri tem so izpostavili naslednje: 

Med kontrolo prometa so pri Dragatušu (občina Črnomelj) 44-letnemu vozniku neregistriranega ford mondea in brez vozniškega dovoljenja zasegli avtomobil.

Izsledili in prijeli so 33 nezakonitih migrantov, in sicer v krajih:

  • Preloka: 1 Indijca
  • Vukovci: 8 državljanov Bangladeša
  • Mavrlen: 5 Pakistancev
  • Gabrje (Novo mesto): 5 Alžircev
  • Krško: 4 Afganistance
  • Prilipe (Brežice): 10 migrantov (5 Pakistancev in 5 državljanov Bangladeša).

Postopki s prijetimi še potekajo.

Kazenski ovadbi: Davčna zatajitev in ponarejanje ali uničenje listin

Na Okrožno državno tožilstvo v Novem mestu so podali kazensko ovadbo zoper državljana Srbije in gospodarsko družbo – zaradi utemeljenega suma storitve dveh kaznivih dejanj davčne zatajitve in 21 kaznivih dejanj ponareditve ali uničenja poslovnih listin.

Osumljenec je pridobival rabljena motorna vozila iz območja držav članic EU, nato pa jih  izvažal v eno izmed držav izven EU. Izdajal je lažne račune in pridobil protipravno premoženjsko korist za več kot 340.000 evrov, za kolikor je oškodovan tudi državni proračun (premalo plačani davki).

Na Okrožno državno tožilstvo Krško so podali kazensko ovadbo zoper državljana Italije, ki je zastopnik slovenskega gospodarske družbe. Osumljen je storitve 35 kaznivih dejanj ponareditve ali uničenja poslovnih listin. Uvažal je lesne pelete in jih nato po lažnih računih prodajal v drugo državo članico EU. Policija je to obravnavala na podlagi predhodnih ugotovitev Finančne uprave RS.

A. L.