Policija zaradi groženj varuje nekatere vladne svetovalce za covid-19

V prejšnji noči so neznanci poškodovali steno stavbe ministrstva za kulturo. Sinoči so se spravili še na ministra osebno. Ne prvič. Kriminalisti pa so včeraj prejeli več prijav kaznivih dejanj grožnje proti vladnim svetovalcem za covid-19.

Iz pisem, ki so jih posamezniki prejeli na dom, izhajajo grožnje zoper njihovo varnost in življenje. Policija jim je zagotovila potrebno varstvo.

Pisma so kriminalisti zasegli in že vodijo predkazenski postopek zaradi suma storitve uradno pregonljivih kaznivih dejanj, so pozno sinoči sporočili z Generalne policijske uprave (GPU).

“Policija vsako grožnjo obravnava resno in prioritetno, prav tako je že sprejela tudi določene ukrepe za zagotovitev varnosti oškodovancev. Podrobnosti ukrepov zaradi varnosti oseb ne moremo razkriti,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Dodali so, da “razumejo, da se posledice epidemije covida-19 kažejo na vseh področjih družbenega in zasebnega življenja, a taka eksplicitna dejanja bistveno presegajo nivo javnega izražanja mnenj in stališč o vprašanjih javnega ali skupnega pomena”.

“Nesprejemljivo je, da so oškodovane osebe ustrahovane zaradi njihovega dela in da se jim grozi z napadom na njihovo varnost in življenje, zato bo policija vsak tak primer obravnavala z vso resnostjo.” S policije so še pojasnili, da so za takšna dejanja zagrožene denarne kazni ali zapor.

Stvari so zelo resne. Zdravnikom in epidemiologom iz vladne strokovne skupine za covid-19 so doslej že večkrat grozili ali jih nadlegovali prek elektronske pošte. Na to sta opozorila tako epidemiologinja prof. dr. Bojana Beović kot dr. Aleš Rozman, zdravnik in direktor Univerzitetne klinike Golnik.

Zdaj so šli nasilneži očitno še dlje. Spomnimo tudi, kako je raper Zlatan Čordić na ulici izvajal nasilje nad dr. Milanom Krekom, direktorjem Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki je nato zoper Čordića podal kazensko ovadbo.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je na Twitterju zapisal: “Policija intenzivno preiskuje grožnje, ki so jih deležni zdravniki, ki se dan in noč trudijo, da bi zajezili epidemijo. Nerazsodnosti in nizkotnosti tistih, ki te grožnje izrekajo in širijo, so nerazumljive in jih zdrav razum ne more sprejeti.”

Nasploh se agresivnost posameznih skupin oziroma posameznikov v državi povečuje. V prejšnji noči so neznanci uničevali steno na stavbi ministrstva za kulturo, sinoči pa so predstavniki ministrstva sporočili, da je nekdo v hišo ministra za kulturo odvrgel steklenico s podobno barvo kot je bila prejšnjo noč uporabljena pri uničevanju stavbe ministrstva.

Na ministrstvu so bili v tem tednu deležni tudi groženj raperja Zlatana Čordića, ki je eni od uslužbenk grozil, med drugim tudi, naj pazi, kod bo hodila v naslednjih dneh.

Policija pa je včeraj izvajala hišne preiskave pri znanem protestniku Anisu Ličini.

To so nasilneži sinoči naredili na hiši ministra za kulturo. To je bil že tretji napad pred domom ministra. Enkrat so naredili grafit z napisom Odstopi, kjer je bil O njegova odrezana glava. (vir: Twitter)
Tako so se v noči iz četrtka na petek spravili na stavbo ministrstva za kulturo.

M. D.