Policija: “Pričakuje se nagel porast števila ilegalnih prehodov”

Na novo postavljena ograja med Preloko in Ziljami, ki priča, kako si migranti utirajo pot pod njo in kaže tudi na kvaliteto ograje. (foto: F. I., FB)

V letošnjem januarju je slovensko južno mejo nezakonito prestopilo 25-krat več tujcev kot januarja leta 2016. Ob tem je Policija včeraj zapisala: “Letošnji januar se je začel z večjim številom od lani, pričakuje se nagel porast števila ilegalnih prehodov.”

Policija je včeraj objavila podatke o nezakonitih prehodih državne meje v januarju 2020. Prijeli so 595 migrantov, kar je za januar rekordno število.

Podatki o nezakonitih prehodih v preteklih letih so naslednji:

Mesec, posamezno letoŠtevilo nezakonitih prehodov
Januar 2016 24
Januar 2017 79
Januar 2018243
Januar 2019322
Januar 2020595

Povečanje januar 2020 glede na januar 2016 je skoraj 25-kratno.

Med prijetimi se jih je največ izreklo za državljane Maroka (skoraj tretjina vseh), sledijo države Afganistan, Egipt, Irak, Pakistan, Hrvaška, Alžirija in Kosovo. Pri tem se lahko ponovno vprašamo, zakaj vsi ti mejo ne prestopijo na zakonit način, s potrebnimi osebnimi dokumenti, prek mejnih prehodov, in kaj je v resnici v ozadju teh njihovih nezakonitih prehodov meje.

PU Novo mesto na nezavidljivem 1. mestu

Za januar je tudi značilno, da se je na prvo mesto po obravnavanih nezakonitih prehodih povzpela Policijska uprava Novo mesto, kar je prvič doslej. Na tem območju je šlo januarja skozi kar 40 % vseh nezakonitih migrantov. Povečanje glede na lanski januar je kar 4,26-kratno.

Namero podaje prošnje za azil je podalo 257 nezakonitih migrantov ali 43 % vseh, ki so jih prijeli. To pomeni, da so policisti s prijetimi imeli zelo veliko dela: poklicati so morali prevajalce in tolmače, izpolniti okoli 25 obrazcev, vmes poskrbeti za njihovo oskrbo (tudi prehrano) ter jih nato odpeljati v azilni dom v Ljubljano. Povprečen čas policijske obravnave vsakega od teh, ki izrazijo namero za podajo prošnje za azil, je okoli 1,5 ure.

Namero za podajo prošnje za azil je izrazilo največ državljanov Maroka, sledijo Afganistanci, Egipčani, Alžirci in Tunizijci. Med njimi so tudi Turki in celo Srbi.

Slovenski policisti so tujim varnostnim organom vrnili 367 prijetih, večino na meji s Hrvaško (362). Največ so vrnili Maročanov (92).

Tuji varnostni organi pa so januarja v Slovenijo vrnili 42 oseb, od tega jih je 6 vrnila Avstrija, kar 30 pa so jih prevzeli na letališču, kar pomeni, da so jih v Slovenijo vrnile druge, bolj oddaljene države. Edini znani razlog za to je, da so bili tujci prvič popisani v Sloveniji.

V oceni stanja je policija včeraj še zapisala: »Struktura ilegalnih migrantov po državljanstvu se spreminja iz meseca v mesec, opazno je predvsem povečanje števila državljanov Maroka in opazen pojav državljanov Egipta v strukturi po državljanstvu.«

Poročilo Policije je dostopno tukaj: policija.si/

J. M.

novo staro popularno
Veteran

Vse to se imamo zahvaliti nesposobnemu Šarcu, ki je podpisal izdajalsko ZLOGLASNO MARAKEŠKO POGODBO, ZA UVOZ NASILNIH MUSLIČEV V SLOVENIJO IN EVROPO. TI MIGRANTI MUSLIČI, SO NIČ DRUGEGA KOT KRIMINALCI, UBIJALCI, POSILJEVALCI OTROK IN ŽENA. Ti MUSLIČI ne spoštujejo nikogar, kradejo, ubijajo.??? Nevladne organizacije pa jokajo za njimi, SOROŠEVI PLAČANCI. POLICIST Damir Goloe, bil ubit v Sloveniji s strani muslimana migranta??? Vlada je dolgo prikrivala njegovo muslimansko poreklo, ZAKAJ??? VPRAŠANJE KDO BO OTROKOM POLICISTA DAMIRJA GOLOBIČ OBJASNIL, KJE JE OČE??, SRAMOTA, DA SE MIGRANTSKI Kriminal in število migrantov prikriva. Slovenski drżavljani smo drugorazredni državljani, LEP primer je muslić Ahmad, ki… Preberite več »