Policija odkrila storilce dveh ropov župnišč

Policija je zaradi ropov župnišč v Višnji Gori in Rovtah pri Logatcu ovadila šest moških, slovenskih državljanov z območja Novega mesta. Preiskovalna sodnica je vsem odredila pripor, kriminalistično preiskavo pa nadaljujejo, saj jih povezujejo še z drugimi podobnimi kaznivimi dejanji, so sporočili s Policijske uprave (PU) Ljubljana.

Prvi rop župnišča se je zgodil 24. decembra v Višnji Gori, drugi pa 30. januarja v Rovtah pri Logatcu. V obeh primerih so storilci duhovnika napadli, zvezali ter s silo dosegli, da jim je povedal, kje hrani vrednejše predmete ter gotovino.

PU Ljubljana je bila 30. januarja 2021, nekaj  pred 4. uro, obveščena o ropu v župnišču na območju Logatca. Ugotovljeno je bilo, da so se maskirani moški gibali okoli župnišča, eden izmed njih pa je vlomil skozi okno in tako vstopil v župnišče.

Duhovnik je slišal ropot, ko pa je odprl vhodna vrata, sta ga dva napadla in ga potisnila nazaj v župnišče. Pridružil se jima je še tretji storilec, ki je bil že v objektu.

Duhovnika so pričeli pretepati in mu groziti ter od njega zahtevali denar. Po pregledu prostorov so ga zvezali, nato pa skupaj še z dvema, ki sta bila zunaj objekta, pobegnili. Ukradli so več tisoč evrov gotovine in nakit. Po dejanju se je duhovnik rešil in o tem obvestil policijo, pri dejanju ni zadobil hujših poškodb, zdravniško pomoč pa je odklonil.

Policisti so takoj pričeli z intenzivnim iskanjem storilcev in pregledom terena. Kmalu so opazili sumljivo vozilo, za katerega je bilo znano, da ga storilci uporabljajo za izvrševanje tovrstnih kaznivih dejanj. Ta podatek je bil znan iz preteklih preiskav kaznivih dejanj.

Vozilo so policisti ustavili, v njem pa so se nahajali 46-, 42-, 40-, 22. in 18-letni osumljenci, vsi z območja Novega mesta.

Vsem je bila odvzeta prostost in odrejeno pridržanje. V nadaljevanju so bili najdeni tudi ukradeni predmeti. 31. januarja 2021 so jih privedli k preiskovalni sodnici Okrožnega sodišča v Ljubljani, ki je zanje najprej odredila sodno pridržanje, kasneje pa pripor.

Vlom v župnišče v Višnji Gori

Konec leta 2020 in v letu 2021 je policija na širšem območju PU Ljubljana zaznala gostitve vlomov v župnišča. Ugotovljeno je bilo tudi, da je prej navedeni 40-letni storilec utemeljeno osumljen tudi kaznivega dejanja ropa v župnišču v Višnji Gori, ki ga je izvršil 24. decembra 2020 okoli 1.00 ure v sostorilstvu s 24-letnim moškim, prav tako doma z območja Novega mesta in s še enim, zaenkrat še neodkritim storilcem. Po dejanju se je duhovnik rešil in o tem obvestil policijo, v dogodku pa je bil lažje poškodovan.

Na podlagi zbranih obvestil in forenzičnih dokazov je bilo ugotovljeno, da so 40-letni, 24-letni in še neidentificirani tretji storilec skozi vrata župnišča vlomili v notranjost. Pri pregledovanju notranjosti in iskanju vrednejših predmetov so vstopili tudi v sobo, v kateri se je nahajal duhovnik.

Takoj ob vstopu v sobo so ga pričeli pretepati, vseskozi so mu grozili in hkrati zahtevali, da jim izroči denar in zlatnino.

Po pregledu prostorov so tudi v tem primeru oškodovanca zvezali, nato pa s kraja dejanja pobegnili. Ukradli so več 100 evrov denarja, ročni uri in druge osebne premete oškodovanca

4. 2. 2021 je bila 24-letnemu moškemu odvzeta prostost in odrejeno pridržanje (40-letnik se je že nahajal v priporu zaradi ropa 30. 1. 2021). Po vseh zbranih obvestilih in izvedenih preiskovalnih dejanjih so 40-letnika 5. februarja s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku, ki mu je po zaslišanju odredil pripor.

Za navedena kazniva dejanja je zagrožena kazen do 10 let zapora. Vsi so bili že večkrat obravnavani za premoženjska kazniva dejanja, štirje osumljenci pa tudi večkrat pravnomočno obsojeni. Eden izmed obsojenih je kaznivo dejanje izvršil v času pogojne oz. preizkusne dobe.

Kriminalistične preiskave se intenzivno nadaljujejo, saj navedene sumijo, da so izvršili še več premoženjskih kaznivih dejanj na škodo župnišč. Storilci večinoma
izbirajo bolj odročna župnišča, kjer v okolici ni veliko populacije. S tem se poskušajo izogniti prijetju.

M. D.