Policija: Ilegalnih prehodov pri Osilnici naj ne bi bilo

Prek družbenih omrežij je že včeraj zaokrožila novica, da se iz Broda na Kolpi proti Osilnici giblje večje število tujcev, ki skušajo prebroditi reko in da so domačini v strahu. Stvari naj bi s helikopterjem nadzorovala tudi slovenska policija.

Novico smo sprva preverili pri županu Občine Osilnica Antunu Volfu, od koder so nam sporočili, da “spremljanje meje oz. sam nadzor nad mejo izvaja policija”. Hkrati smo tudi policijo vprašali, ali so informacije resnične in kaj se dogaja.

Maja Ciperle Adlešič iz Policijske uprave Ljubljana nam je odgovorila: “Po preverjanju informacije, ki jih navajate (ilegalni prehod večjega števila ljudi, spremljanje s helikopterjem…), ne držijo.” Potrdila pa je, da je včeraj v popoldanskih urah potekala observacija (opazovanje – op. av.) državne meje s policijskim helikopterjem, kar “pa je redna oblika policijskega dela”.

Stvari smo preverjali tudi na Policijski postaji Kočevje, od koder nam niso odgovorili.

Na Obrežju so odkrili 23 tujcev

Iz PU Novo mesto pa so nam sporočili, da so policisti včeraj na mejnem prehodu Obrežje pri opravljanju mejne kontrole v treh tovornih vozilih našli skritih deset tujcev, ki so se skušali izogniti mejni kontroli. Pri opravljanju mejne kontrole tovornega vlaka v Dobovi pa so v vagonih našli skritih 13 državljanov Tunizije. Vse so vrnili hrvaškim varnostnim organom.

Avstrijci začeli s poostrenim nadzorom na meji
Hkrati avstrijska tiskovna agencija APA poroča, da je Avstrija začela izvajati poostren nadzor na obmejnih območjih, ki ga je napovedala prejšnji teden. Ostrejši nadzor, pri katerem pomagajo tudi vojaki, je osredotočen predvsem na tovorna vozila, uvedli pa so ga v boju proti tihotapcem ljudi in nezakonitim migracijam. “Gre za osredotočene akcije policije, ki jo podpira vojska, na mejnem prehodu Špilje in stran od glavnih poti, kot sta južna in phyrnska avtocesta,” je dejal tiskovni predstavnik lokalne policije Leo Josefus. Pojasnil je, da izvajajo naključne preglede ter preglede glede na analizo možnih tihotapcev.