nedelja, 16 junija, 2024
Doma Slovenija Pogovori na ministrski ravni tudi o odprtju mej

Pogovori na ministrski ravni tudi o odprtju mej

Anže Logar je trenutno najbolj priljubljen politik.

Danes sta se virtualno pogovarjala slovenski zunanji minister Anže Logar in nemški zunanji minister Heiko Maas. Slovenski minister Zdravko Počivalšek pa je obiskal Zagreb, kjer se je srečal s hrvaškim ministrom za turizem Garijem Cappellijem.

Nemčija pa je prav danes do najmanj 14. junija podaljšala ukrep, s katerim svojim državljanom odsvetuje vsa nenujna potovanja. Na Hrvaškem pa načrtujejo, da bi varen prehod meje za slovenske lastnike nepremičnin zagotovili najkasneje do konca maja, v drugi polovici junija pa bi sprostili tudi ostala turistična potovanja. Vse pa bo odvisno od razvoja dogodkov, povezanih z epidemijo novega koronavirusa.

Minister Heiko Mass.
Nemški zunanji minister Heiko Maas

Nemški zunanji minister Heiko Maas je v pogovoru s slovenskim ministrom Logarjem dejal, da razmere zaradi izbruha koronavirusa še vedno niso takšne, kot bi si želeli, in verjetno se še več tednov ne bodo normalizirale.

Pohvalil pa je Slovenijo in njeno soočanje s pandemijo.

Tedne do 14. junija nameravajo v Nemčiji izkoristiti za to, da bodo z evropskimi partnerji razpravljali o usklajeni rešitvi, ki si jo želijo najti do poletja.

Opozoril pa je, da je veliko odvisno od razvoja pandemije v posameznih državah, poleg tega obstaja bojazen pred morebitnim drugim valom.

Ministra sta izpostavila tudi pomen solidarnosti med članicami EU glede covida-19 in se zavzela za usklajene ukrepe za izhod iz pandemije.

Tako Nemčija, kaj pa Hrvaška?

V Zagrebu pa sta se ministra pogovarjala o vzpostavitvi protokola za varen prehod meje, v prvi vrsti za tiste, ki imajo nepremičnine na Hrvaškem, Sporočilo po srečanju je bilo, da je skupen cilj obeh držav, da bi varen prehod meje zagotovili najkasneje do konca maja, ob predpostavki in pogojih, da bo epidemiološko stanje še naprej dobro.

Šlo bi za fazni pristop – najprej bi bil obisk dovoljen slovenskim lastnikom nepremičnin na Hrvaškem, kasneje pa tudi vsem ostalim.

Prva faza bi lahko stekla nekje do konca maja, ko bi recipročno sprostili prehod meja za lastnike nepremičnin in plovil v drugi državi.

V drugi fazi, ki bi lahko stekla v junija oz. bolj verjetno v drugi polovici junija, pa bi sprostili tudi ostala turistična potovanja. To bosta ministra predlagala tudi v sprejem obema vladama.

Počivalšek sicer poudarja, da je o konkretnih datumih še prezgodaj ugibati, odpiranje meja mora namreč sloneti na epidemioloških kriterijih. Na Hrvaškem je približno 110.000 zasebnih nepremičnin in plovil v lasti slovenskih državljanov.

Podatki za Nemčijo kažejo, da je v Nemčiji skoraj 160.500 okuženih oseb s covidom-19 in 6330 umrlih zaradi novega koronavirusa. Na Hrvaškem je 2062 potrjenih okužb in 67 umrlih. V Sloveniji je 1418 okuženih in imamo 89 umrlih zaradi covida-19.

Srečanje slovenskega ministra Zdravka Počivalška (na desni) in hrvaškega ministra Garija Cappellija v Zagrebu. (vir: Twitter)

J. M.