Pogoj PCT za zaposlene v vzgoji in izobraževanju obvezen

Fotografija je simbolična. (vir: pixabay.com)

Šole in vrtci so prejeli okrožnico, s katero ministrstvo za izobraževanje pojasnjuje, kako morajo ravnatelji ukrepati v primeru, da se zaposleni ne bodo držali pogoja PCT.

Iz okrožnice je razvidno, da neupravičena odklonitev testiranja predstavlja kršitev obveznosti iz delovnega razmerja, zaradi česar bo lahko delodajalec v skrajnem primeru lahko kršitelje odpustil.

Pogoj prebolel, testiran, cepljen (PCT) je za zaposlene na področju vzgoje in izobraževanja obvezen, navaja ministrstvo, kar pomeni, da je za tiste, ki niso cepljeni ali prebolevniki, tedensko testiranje delovno pravna obveza.

Odklonitev testiranja ni mogoče razumeti kot obveznost delodajalca, da takemu delavcu zagotovi možnost dela od doma ali čakanje na delo. Neupravičena odklonitev testiranja predstavlja kršitev obveznosti iz delovnega razmerja.

Delodajalec torej lahko uvede disciplinski postopek, lahko izda pisno opozorilo pred odpovedjo ali pa lahko začne postopek odpovedi, kar pomeni, da lahko v skrajnem primeru delodajalec zaposlenega tudi odpusti.

Enako za kršenje delovnega razmerja velja tudi odklonitev nošenja zaščitne maske zaposlenih.

Ministrstvo se je torej odločilo stopiti na prste tistim samovoljnim šolnikom, ki bi lahko z neupoštevanjem ukrepov ogrozili šolanje učencev in dijakov neposredno v šolah.

M. D.