Poglejte, kako danes propada del Stožic

Čeprav ljubljanski župan Zoran Janković gradnjo stadiona v ljubljanskih Stožicah pogosto prikazuje kot velik uspeh svojega županovanja, je projekt v resnici daleč od tega. Predvsem njegov trgovski del namreč danes kaže klavrno podobo in vsem na očeh propada.

 

Gradnja stadiona v Stožicah je potekala med letoma 2008 in 2010, vodilo pa jo je podjetje Grep. Del, namenjen stadionu, je bil nekako zgrajen, še vedno pa čaka na dokončanje nakupovalno središče. To se je od svežega gradbišča spremenilo v propadajoče betonsko mesto duhov. Namesto trgovin so v etažah pod Športnim parkom Stožice le mah, plevel in propadajoči beton.

Medtem se je v stečaju znašel tudi Grep. Družba je naredila za 186 milijonov evrov dolgov, pri čemer so banke izgubile 135 milijonov evrov, podizvajalci pa so zaradi neplačanih del ostali brez 30 milijonov evrov. Nekateri od njih so zaradi tega propadli, nekateri naredili samomor.

Celoten projekt je bil na začetku vreden 81 milijonov evrov, na koncu je gradnja stadiona in večnamenske dvorane stala 114 milijonov evrov. Koliko denarja je pri tem romalo v zasebna podjetja ljudi iz ljubljanskega magistrata, lahko samo ugibamo.

A. V.