Podvojitveni čas okužb že 20 dni

Koronavirus

Epidemija narašča s podvojitvenim časom približno 20 dni, čeprav smo na vrhuncu počitniške sezone, kar deluje kot delno zaprtje države. Vse pomembnejšo vlogo ima naraščajoče lokalno okuževanje, ki je že prevladujoče.

Pkriterijih ECDC smo v oranžni fazi, v rdečo bomo predvidoma prešli v začetku septembra. Trenutno se približujemo 300 potrjenih okužbam dnevno.

Če se ne bomo pravočasno dovolj precepili, bomo jeseni lahko presegli drugi val epidemije v bolnišnicah.

Da četrti val ne bo preveč narasel, predvsem pa, da ne bo premočno obremenil bolnišnic, bi bilo potrebno, da se vsaj vsi starejši od 40 let čim prej cepijo in s tem zaščitijo pred hujšim potekom bolezni.

Zaželena precepljenost odrasle populacije je nad 90 %.

Tako so v današnji analizi stanja zapisali strokovnjaki Instituta Jožef Stefan v Ljubljani, ki so prognozo širjenja covid-19 v Sloveniji izdelali na podlagi znanih podatkov in epidemiološko predvidljivih stanj.

Zapisali so, da delež različice delta narašča zaradi približno 50 % večje kužnosti od različice alfa in zaradi uvoza iz držav z velikim deležem te različice virusa. Delež različice delta v populaciji pa je zdaj že skoraj 100 %.

Trenutno smo v oranžni fazi. Ob enakem trendu razvoja epidemije bi lahko v rdečo fazo prešli v začetku septembra. Kot zdaj kaže, bo september mesec, ko bodo okužbe zelo naraščale.

Celotno poročilo, analiza in napoved lahko pogledate na spletni strani ijs.si

A. L.