Počivalšek: “SMC ima naslednjo izbiro: ali za razvoj sodelujemo s SDS ali z Levico”

“Za Stranko SMC je peklensko leto. Potem, ko smo pred letom dni ob začetku epidemije Sloveniji zagotovili stabilno vlado, smo postali glavna tarča ulične in medijske kampanje za rušenje te koalicije. Takega pritiska seveda ni lahko zdržati.”

Tako je v uvodnem sporočilu, ki ga je objavil na družbenih omrežjih, danes zapisal predsednik stranke SMC Zdravko Počivalšek.

Nadaljeval je:

“Nekateri poslanci so imeli že dalj časa različne poglede na delovanje Vlada Republike Slovenije in na prihodnost naše stranke, a smo se na koncu vedno poenotili in nadaljevali z izvajanjem našega programa. Trije poslanci so na zadnji seji Sveta stranke SMC ugotovili, da nimajo podpore za svoje poglede, zato so se odločili, da svojo politično pot nadaljujejo v opoziciji. To spoštujem in jim želim vse dobro.”

Dodajmo, da gre tu za Janjo Sluga (dosedanjo vodjo poslanske skupine, izvoljeno v Volilni enoti Celje – ustreza ji KUL), Igorja Zorčiča (izvoljenega v VE Novo mesto – Brežice) in Branislava Rajića (izvoljenega v VE Maribor). Zorčič je predsednik Državnega zbora RS, s tega mesta se bo moral kmalu posloviti. Po neuradnih informacijah je blizu Gregorju Golobiču, svoje aktivnosti naj bi usmeril v kandidaturo za župana občine Brežic, kjer mu je novembra 2018 močno spodletelo.

Počivalšek je še zapisal:

“Vodstvo stranke se je jasno odločilo, da nadaljuje z izvajanjem koalicijske pogodbe in s prenovo stranke. Danes smo z izbiro Gregorja Periča za novega vodjo poslanske skupine (doslej je bil namestnik vodje) in Mojce Žnidarič za namestnico vodje naredili nov korak h konsolidaciji stranke.

V prihodnjih dneh se bomo s partnerji pogovorili o spremembah, ki bodo sledile novi situaciji.

SMC je kot stranka liberalnega centra pokazala, da lahko povezuje in sodeluje z različnimi partnerji vsem razlikam navkljub. To je pomembna drža, ki edina zagotavlja stabilnost in premagovanje političnega razkola.

Pomembno je razumeti, da je za Slovenijo ključno ravno preseganje razlik in iskanje tistega, kar nam je skupno. To pa je prizadevanje za razvoj vseh regij in premagovanje epidemije ter njenih ekonomskih posledic.

Za izvajanje tega programa ima SMC naslednjo izbiro: ali za razvoj (Slovenije) sodelujemo s SDS ali z Levico. To je realnost naše politike in danes vidimo več razvojnega potenciala s sedanjimi partnerji kot s trenutno levo opozicijo.

Na svetu stranke smo začrtali smer konsolidacije in prenove stranke. Po programski in organizacijski prenovi SMC bomo nadaljevali s povezovanjem liberalnega centra in s sodelovanjem z drugimi razvojnimi silami. Pred nami so številni izzivi in zato je še toliko pomembneje, da nadaljujemo enotni.

Slovenija potrebuje močan center, ki bo zagotavljal ravnotežje in preprečeval odklone v eno ali drugo smer. To je bistveno za zagotavljanje družbenega razvoja in gospodarskega okrevanja.

Stranko modernega centra so te težke izkušnje utrdile in včerajšnja razprava na svetu stranke je pokazala veliko energije in optimizma. Na prvo mesto postavljamo konkretne rezultate, s katerimi zagotavljamo ohranjanje delovnih mest in pospeševanje novih investicij. Na koncu dneva je pomembno predvsem to, ali bodo ljudje zaradi našega dela imeli višji standard življenja in zagotovljeno socialno stabilnost.

Številni predstavniki gospodarstva me opogumljajo, naj nadaljujemo z našim delom, ki prinaša konkretne rezultate. Ideološko prerekanje ne bo prineslo kruha na mizo.

Odhod treh poslancev na prvi pogled lahko izgleda kot izguba, na dolgi rok pa je za SMC in Slovenijo bolj pomembno to, da v zapletenih mesecih pred nami celotna ekipa vesla v isto smer. Razmerja v poslanski skupini in v parlamentu so se razčistila, zato bo lažje nadaljevati z delom. Verjamem tudi, da smo na začetku nove rasti stranke in nove izgradnje liberalnega centra.”

M. D.