Pirc Musarjeva Jankovića pozvala, naj prekine gradnjo kanalizacije C0

Med gradnjo kanalizacije skozi zajetje pitne vode C0 (Foto: Nova24TV)

Predsednica države Nataša Pirc Musar je v odgovoru ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću zapisala, da so bile na podlagi njenihgr preverjanj glede gradnje kanalizacijskega voda C0 preko ljubljanskega vodosnika ugotovljene številne nepravilnosti.

Gre za gradnjo nevarnega in nezakonitega kanalu C0 preko 90 odstotkov ljubljanske pitne vode.

Pirc Musarjeva je Jankovića pozvala k čim prejšnji pridobitvi neodvisno izvedene presoje vplivov na okolje in okoljevarstvenega soglasja, k čemur je Mestno občino Ljubljana s sklepom napotila Agencija RS za okolje in prostor z dne 28. september 2020. K temu jih je nato dodatno pozvalo tudi Ministrstvo za okolje n prostor.

Pirc Musarjeva je Jankovića pozvala, “da začasno prekine gradnjo kanala C02, konča postopek za pridobitev presoje vplivov na okolje in odgovorno ter pregledno, v dialogu s splošno in strokovno javnostjo, sprejme najboljšo možno odločitev, ki bo rešila kanalizacijske potrebe ob kar največjem upoštevanju previdnostnega načela za upravljanje z vodonosnim območjem mesta Ljubljane”.

Predsednica države je v pismu na petih straneh navedla vse dosedanje nepravilnosti v postopku gradnje kanalizacijskega kanala C0 preko vodonosnega območja Mestne občine Ljubljana. Navedla je, da so tveganja prevelika, ogrožena je lahko pitna voda za več kot 300 tisoč prebivalcev v mestu. Župan pa odločitve ne more sprejemati samovoljno in mimo javnosti.

Pismo predsednice države Zoranu Jankoviću:

Med gradnjo kanalizacije skozi zajetje pitne vode C0 (Foto: Nova24TV)

M. D.