Peter Jančič: Kučanov ulični šepet Janši

Peter Jančič (Siol.net)

“Levi opoziciji predsednika vlade Janeza Janše ni uspelo obtožiti kršitve ustave pred ustavnim sodiščem. Uporabili so zadnje zares močno orožje, ki ga ima opozicija za majanje vlade. Prejšnji poskus izsiliti izredne volitve z izvolitvijo Karla Erjavca za šefa vlade je propadel zaradi enakega razloga. Premalo glasov imajo.

Kar jim je spodletelo v parlamentu, so opozicijske stranke prenesle na ulico. Kjer vlado poskušajo zrušiti že več kot leto dni.

To počnejo že vse od takrat, ko jim je spodletelo izsiliti izredne volitve z odstopom Marjana Šarca. Novost je, da so se SD, LMŠ, Levica in sindikati, ki so povezani z levico, ta teden povsem uradno pridružili “ulici”, kjer so vpili, da morajo biti takoj izredne volitve.”

Tako je v današnjem komentarju uvodoma zapisal Peter Jančič, odgovorni urednik portala Siol.net.

V nadaljevanju avtor navaja, da po slovenski ustavni ureditvi izredne volitve takoj niso mogoče in da je bilo to pozivanje h kršenju ustavne ureditve.

“Bi se pa izredne volitve zanesljivo že dogajale, če bi nam vladala leva opozicija, ki od leta 2008 države nikoli ni pripeljala do rednih volitev. Njihove vlade so namreč vsakič predčasno razpadle in padle.”

Jančič nadalje opisuje vlogo Milana Kučana, ki se je v preteklosti pred vsakimi predčasnimi volitvami kje pojavil in dodaja: “A k Janši Kučan pač ne more z idejo, da mora ta takoj odstopiti v interesu levega bloka, da na volitvah oblasti ne bi dobil Janša. Jo je Janša na zadnjih volitvah z relativno zmago že dobil in se mu zaradi tega ne mudi.”

V nadaljevanju opisuje udbovsko montirane politične procese v državi in zaključuje s kadrovanjem “v pravosodju”.

Celoten komentar Petra Jančiča si lahko preberete tukaj

M. D.