Ostri odzivi: “Ekipa Golobovi Upognjenci se širi”

KPK je z svojo nenavadno potezo vzbudil vrsto kritik.

Odločitev Komisije za preprečevanje korupcije, da bo začasno ustavila preiskavo zoper predsednika vlade Roberta Goloba, je med uporabniki družbenih omrežij naletela na burne odzive. Med drugim je mogoče prebrati, da bo KPK s tem Golobu, ki bi sicer moral zanesljivo ostopiti, omogočila, da konča mandat, kot tudi, da mu je najverjetneje nekdo iz KPK prišepnil, kaj mora narediti, da bo preiskava zoper njega ustavljena.

 

“Ekipa #GoloboviUpognjenci se širi in pospešeno uničuje #ugled inštitucij ter pravne države. Mateju Accettu (US) se pridružuje Robert Šumi (KPK) z opustitvijo postopkov proti Golobu (Bobnar-Lindav). Saj ni res, pa je. Kdo bo tretji?” je bil ob novici na družbenem omrežju oster strokovnjak za komuniciranje Edvard Kadič.

Kot smo že poročali, je namreč KPK začasno ustavila preiskavo Golobovih pritiskov na policijo, saj je Golob očitno zaprosil za vpogled v spis. KPK je nato na tožilstvo poslala poizvedbo, ali bi lahko vpogled v spis škodil predkazenskemu postopku, ki ga v tem primeru vodi tožilstvo, in odgovori je bil, da bi lahko. Zato se je KPK začasno odločil prekiniti preiskavo Goloba, dokler ne bosta s preiskavo, vsaj na stopnji, ko še ni mogoče vpogledati v spis, končala tožilstvo in policija.

Novinar Bojan Požar je ob tem spomnil, da po tej logiki KPK tudi ne bo smela preiskovati spornega nakupa poslovne stavbe na Litijski 51, ki jo je kupilo ministrstvo za pravosodje, saj je nakup Litijske 51 že prejšnji teden začel preiskovati Nacionalni preiskovalni urad, ki bo po tej isti logiki imel prednost.

Med uporabniki družbenih omrežij se vrstijo tudi ocene, da je Golobu nekdo moral svetovati, naj zaprosi za vpogled v spis, saj da bo tako KPK moral postopek zoper njega prekiniti, dokler o njem ne odloči tožilstvo in zadeva pride pred sodišče. Prevladuje tudi ocena, da je KPK s svojo odločitvijo o začasni ustavitvi postopka, Golobu kupila čas, da dokonča mandat. Da zadeva pride pred sodišče, lahko namreč traja tudi dve ali tri leta, v tem času pa KPK ne bo mogel podati ocene, ali je Golob s pritiski na policiji kršil zakon ali ne.

A. V.