Osilnica odrezana, cesta od Kostela proti Osilnici in Staremu trgu zaprta

Tudi Kostel so poplave dvakrat obilno prizadele lani jeseni. V občini še vedno čakajo na državno pomoč za sanacijo.

Razmere v občinah Osilnica in Kostel, ki so jih zaradi močnega dežja prizadele poplave in podori, še naprej ostajajo resne, saj v tem delu države še vedno dežuje. Razmere na terenu si je popoldne ogledal državni sekretar na obrambnem ministrstvu Rudi Medved, ki je obljubil pomoč države.

Kostelski župan Ivan Črnkovič pa opozarja, da je država po dosedanjih izkušnjah pri tem pogosto počasna, sčasoma lahko na svoje obljube tudi pozabi. Upa, da tokrat ne bo tako.

Po ocenah je sreča v nesreči le to, da objekti niso ogroženi do te mere, da bi bilo treba ljudi preseljevati. Najhuje je poškodovana javna infrastruktura, poškodovanih je veliko cest, v Kostelu tudi nekateri vodovodi, pri čemer vse škode še niti ni mogoče oceniti, saj se voda še ni umaknila.

Sanacija bo za obe občini velik finančni zalogaj, saj imata obe veliko cest. Država je že včeraj, v petek, v obe občini poslali črpalke in protipoplavne vreče, danes so se dogovorili še za dobavo razvlaževalnikov za sušenje prostorov.

V naslednji fazi je obljuba, da bo država pomagala pri sami sanaciji, saj so ponekod ljudje praktično odrezani od sveta, poroča STA.

Osilnica odrezana od preostalega dela Slovenije

Da je stanje v obeh občinah še naprej resno, pravita tudi župana. Po besedah županje Osilnice Alenke Kovač se je gladina reke Kolpe in njenega najmočnejšega pritoka, reke Čabranke, umirila, se pa bojijo zemeljskih plazov in podorov cest, saj je zemlja zelo razmočena. Iz večine poplavljenih hiš so sicer vodo odstranili. V Osilnici je danes do 15. ure padlo 419,9 litra dežja kvadratni meter (v Črnomlju 302,7 litra).

Težava je tudi, ker je Osilnica trenutno praktično odrezana od preostalega dela Slovenije. Cesta do Kostela je zaradi poškodb zaprta, ravno tako cesta preko Strme rebri, ki pelje do Kočevja. Slednjo je v enem delu nagnilo in spodjedlo, zato so jo iz preventivnih razlogov zaprli.

Dodatno: Po zadnjih informacijah odprli cesto od Osilnice preko Čabra do Starega trga pri Ložu v občini Loška dolina, kar pomeni, da je dostop do Osilnice mogoč vsaj preko Hrvaške.

V Kostelu zaprta obkolpska cesta od Kostela proti Osilnici in od Kostela proti Staremu trgu

Župan občine Kostel Ivan Črnkovič (STA)

V Kostelu je po besedah župana Ivana Črnkoviča zaradi poplave in poškodb zaprta državna obkolpska cesta od Kostela proti Osilnici in od Kostela proti Staremu trgu. Poškodovanih je več občinskih cest, pretrgalo je tri vodovode, zaradi česar je pet ali šest vasi brez vode.

Poplavilo je več objektov, predvsem v Žagi, kjer že ves dan črpajo vodo. Uničena je mala elektrarna v eni izmed vasi.

Župan ocenjuje, da bo škoda presegla celoletni občinski proračun, kako jo bodo pokrili, še ne ve. “Na srečo imamo dobre kooperante, ki nam pomagajo pri vzdrževanju cest.

Ko smo jih poklicali, da potrebujemo njihovo opremo, nihče ni vprašal, kdo in kdaj bo plačal, ampak so prišli in pomagajo. Kako jim bomo plačali, še ne vemo, o tem bomo razmišljali pozneje,” je dejal za STA.

Poškodovana cesta Kostel-Osilnica (foto: Aleš Kocjan, STA)

 

Kolpa poplavlja ob cesti Kostel-Osilnica. (Foto: Aleš Kocjan, STA)

K. R.