Osilnica: Občini vzeli 54.714 evrov, županja Alenka Kovač opozarja

Županja: "Samo za sanacijo po hudem neurju z močnimi padavinami bi potrebovali skoraj pol milijona evrov, zdaj ceste in ostalo škodo popravljamo za prvo silo. Do pomoči nismo opravičeni, saj celotna škoda ni dosegla 3 % BDP Slovenije. Kar je drugje samoumevno, se moramo mi boriti."

Osilnica (vir: Wikipedija)

Koalicija LMŠ, SD, SMC, DeSUS in SAB s podporo SNS je v državnem zboru glasovala proti višjim povprečninam za občine. Poslanci in poslanke koalicije so tako vsakemu občanu in občanki vzeli po 59,69 evra za leto 2020 in 79,80 evra za leto 2021.

Občini Osilnica so za leto 2020 vzeli 25.507 evrov, v letu 2021 še 29.207 evrov. Skupaj: 54.714 evrov.

Zato smo za komentar o tem in kaj to pomeni za občino, vprašali županjo Alenko Kovač. Sporočila nam je:

Županja Alenka Kovač (zajem zaslona Planet TV)

“Z znižanjem povprečnine se nikakor ne strinjamo. Naša občina ima najmanjši proračun in že sedaj komaj shajamo in skrbno premislimo, kam bomo vlagali.
Naj vam predstavim trenutni problem. Pred dvema tednom smo imeli hudo neurje z močnimi padavinami. V kolikor bi vse sanirali, bi za sanacijo potrebovali skoraj pol milijona, saj so nam poplave spodjedle dele cest, nanesle naplavine in zemljo. Do pomoči nismo opravičeni, saj celotna škoda ni dosegla 3 % bruto domačega proizvoda (BDP) Slovenije.

Ceste in ostalo škodo popravljamo za prvo silo, saj za celovito sanacijo nimamo dovolj denarja.

Naša občina je obmejna, zagrajena s “tehničnimi ovirami”, kar je za občino, kjer je edini vir dohodka turizem, velik korak nazaj. Naša infrastruktura je slaba, interneta nima več kot polovica občine, pri tistih, ki ga imamo, pa je zelo počasen. Vsako leto se zavzemamo, da bi obdržali šolo, saj mlade družine zaradi pomanjkanja delovnih mest odhajajo v mesta…

Nerentabilno pošto je morala prevzeti občina, dvakrat so nam ukinili bankomat, zaprla se je trgovina, skratka, za vsako od osnovnih dobrin, ki so v mestih samoumevne, se moramo boriti, da jo obdržimo.

Naša občina je zelo socialno naravnana in pomagamo tako starejšim občanom s prevozi, s pomočjo na domu, denarno pomočjo ogroženim, kot otrokom, katerim vsako leto financiramo vse stroške za nakup šolskih potrebščin (osnovna šola) in jim priskrbimo denarno pomoč (dijaki, študentje).
Menim, da bi država socialno ogroženim, obmejnim občinam, ki varujemo mejo pred migranti in ohranjamo poseljeno podeželje morala povišati povprečnine, sicer bodo na južni meji nastala neposeljena območja in bodo ta prostor naselili …”

C. R.