Osemletna deklica izkrvavela po poroki s petkrat starejšim moškim

Slika je simbolična.

V muslimanskem svetu, kjer velja širiatsko pravo, in nekaterih drugih delih sveta, kjer prevladuje skrajni islam, velja običaj, da lahko starši otroka prodajo starejšim bogatim moškim. O enem takim primerov, ki se je končal tragično, poročajo iz Jemna.

 

Časopis Tha Guardian tako poroča o primeru osemletne jemenske deklice, ki je umrla zaradi notranjih krvavitev na svojo poročno noč, potem ko so jo starši poročili z moškim, ki je bil petkrat starejši od nje.

Arwa Othman, vodja Jemenske hiše folklore in vodilna borka za pravice žensk v muslimanskem svetu, je za časopis povedala, da so starši dekle z imenom Rawan konec prejšnjega septembra poročili s 40-letnikom v mestu Meedi v provinci Hajjah na severozahodu Jemna.

“Na poročno noč in po spolnem odnosu je utrpela krvavitve in razpoke maternice, kar je imelo za posledico njeno smrt,” je dejala Othmanova. “Odpeljali so jo na kliniko, vendar ji zdravniki niso mogli rešiti življenja.”

Povedala je še dejal, da oblasti niso ukrepale proti družini deklice ali njenemu možu.

O primeru tovrstne poroka je nedavno poročal tudi ameriški CNN. Poročilo o tem si lahko ogledate v spodnjem videu. Gre sicer za še bolj skrajen primer, saj je bil v tem primeru moški star 55 let.