Organizator nasilnih protestov Anis Ličina v celovškem zaporu

Nasilni in neprijavljeni protest v Ljubljani. Na posnetku Anis Ličina. (vir: arhiv)

Avstrijska policija je potrdila, da so v nedeljo zvečer, ob 19.35, na mejnem prehodu Karavanke zaradi trgovine z mamili aretirali znanega petkovega protestnika Anisa Ličino, tudi ljubljenca nekaterih slovenskih medijev, pri čemer sta izstopala nacionalna RTV Slovenija in POP TV.

Ličino so včeraj premestili v zapor v Celovcu, so avstrijski policisti povedali za portal Siol.net in dodali, da več podrobnosti zaradi varstva osebnih podatkov ne morejo povedati.

Novica o aretaciji Ličine je v Sloveniji sicer odjeknila že včeraj zjutraj, po neuradnih podatkih naj bi aretirali tudi njegovega očeta.

Aretacija je zelo odmevna. Ličina je bil namreč v Sloveniji že aretiran zaradi preprodaje prepovedanih drog in obtožen zaradi tihotapljenja migrantov, vendar se mu ni zgodilo nič. Očitno je bil varovanec tudi nekaterih v pravosodni veji oblasti, ne samo nekaterih medijev.

To med drugim dokazuje tudi primer iz novembra 2020, ko je državna tožilka v postopku zoper Anisa Ličino policiji dejala: “Ne sanjajte o pridržanju.”

Anis Ličina, posnetek oddaje TV Tednik, kjer so ga predstavili kot “navadnega protestnika”. Da gre za organizatorja nasilnih protestov je nato razkrila kar državna tožilka, ki ga je – zaščitila. V imenu koga? (vir: Zajem zaslona)

Ličina je namreč vodil nekatere proteste zoper ukrepe vlade za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Brez zaščitne maske je govoril v mikrofon RTV Slovenije, kjer so mu dajali ekskluzivno odmerjen čas in prenašali njegove izpade, okronali so ga celo za humanista in kulturnega avantgardista. Podobno je bilo tudi na komercialni POP TV.

Ličina si je tudi dovolil žaliti in grobo zmerjati policiste z “neumneži”. Vpil je, da je Ljubljana “njegovo mesto” in da naj gredo “policisti nazaj v svoje vasice”. Invalidu Davorinu Kopšetu pa je zapisal: “Svinja Stara sdsovska, upam da te pobere virus, govno eno, da več ne boš glasoval iz groba, gnoj.” 

Zanimiv je tudi podatek, da si je Ličina prizadeval za ustanovitev nove politične stranke. Najbolj škandalozna pa je bila njegova izjava po nasilnih protestih, ko so protestniki hudo pretepli več oseb, med drugim tudi fotografa Boruta Živuloviča. Za oddajo Tednik na TV Slovenija je namreč dejal, da bi morali novinarji nositi napise RTV, pa jih protestniki ne bi napadli. Očitno je bilo, da je v zelo dobrih odnosih tudi z nekaterimi uredniki na tej javni televiziji.

J. M.