Okužbe se širijo predvsem na zasebnih druženjih in v delovnih organizacijah

Aleš Rozman, direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik.

Na današnji vladni novinarski konferenci sta sodelovala dr. Aleš Rozman, direktor Klinike Golnik, in Jelko Kacin, veleposlanik in vladni govorec za covid-19Epidemija novega koronavirusa strmo narašča in tudi če država danes uveljavi strožje preventivne ukrepe, se bo to na številu okužb poznalo šele v 10 do 14 dneh, je opozoril dr. Rozman.

Domove starejših je pozval, naj pripravijo lastne rdeče cone, saj starostnikov morda ne bo več mogoče preventivno sprejemati v bolnišnice. Problem ni pomanjkanje postelj in respiratorjev, temveč zdravstvenega kadra.

V nadaljevanju je med drugim poudaril:

– Okužbe se širijo predvsem na zasebnih druženjih in v delovnih organizacijah, ki dosledno ne upoštevajo varnostnih protokolov.

Število obolelih in hospitaliziranih strmo narašča. Presegli smo kapaciteto 70 % postelj na navadnih in intenzivnih oddelkih. Potekajo napori po bolnišnicah, da bi mobilizirali dodatne postelje po bolnišnicah. Potrebno bo zapirati redne programe.

– Slovensko zdravstvo blizu trenutka, ko okuženih oskrbovancev domov starejših brez simptomov covida-19, ki bi terjali bolnišnično zdravljenje, ne bodo mogli več premeščati v bolnišnice.

Pozivam vse domove starejših, da že pripravijo rdeče cone, da bodo lahko tja namestili okužene stanovalce z blagimi simptomi, ki ne terjajo bolnišničnega zdravljenja.

– Ob včeraj potrjenih 356 okužbah z novim koronavirusom je precej predvidljivo, kakšne bodo razmere v državi v roku tedna ali dveh, če ne bo učinkovitih ukrepov, s katerimi bi vplivali na okužbe.

– Znova je pozval vse v državi, da se strogo držijo zaščitnih ukrepov in tako prispevajo k zaustavitvi širjenja novega koronavirusa.

Jelko Kacin pa je povedal: 

– Poslabšanje razmer nas zelo skrbi. Viri okužb so večinoma lokalni, le dve sta bili po podatkih epidemiologov uvoženi iz tujine.

– Bolj kot samo število okuženih je pomembna zasedenost naših trenutnih bolnišničnih kapacitet

– Poleg omejenosti bolnišničnih kapacitet se kot težava pojavlja še širjenje okužb med zdravstvenim osebjem. Ker do okužb praviloma ne pride med delovnim procesom, vse, še posebej pa zaposlene v zdravstvu in socialnovarstveni oskrbi, prosim, da ste zavezani odgovornemu vedenju.

– 14-dnevna incidenca je poskočila na 116,02. Največji delež primerov imamo na Koroškem in Zasavju.

– Ni države, kjer bi epidemija nezadržno divjala, ekonomija, šolstvo in zdravstvo bi pa ob tem cvetela. Pozivam k samozaščitnemu vedenju. Stopamo v nevarno območje, kar se tiče stabilnosti našega zdravstvenega sistema.

Razmere v Evropi so najslabše v Španiji, na Češkem, v Franciji, na Nizozemskem. Italija je s spoštovanjem strokih ukrepov uspela obdržati 14-dnevno incidenco na nizki ravni.

Nošenje mask, higiena rok in ohranjanje fizične razdalje, izogibanje trgovskih središč, kadar obisk ni res nujen – vse to so minimalne oblike solidarnosti, ki jo lahko vsak med nami izkaže do družbe in predvsem do ranljivih skupin prebivalstva.

Dosledno izvajanje samozaščitnih ukrepov prav vsakega izmed nas je ključno, da prebrodimo prihodnje kritične mesece brez ponovne popolne zaustavitve javnega življenja in gospodarstva.

Dejal je še, da so včeraj predstavili načrt ukrepov, ki jih bo vlada sprejemala postopoma, v skladu z epidemiološko situacijo.

Nekatere ukrepe bo vlada sprejela danes, druge jutri, uveljavljeni pa bodo v petek zjutraj,” je še pojasnil Kacin.

Opozoril je še, da tudi uporaba aplikacije #OstaniZdrav pomaga pri tem, saj nas opozori na morebitne tvegane stike in ob vsakem opozorilu spodbudi k bolj samozaščitnem vedenju.

“Spomladi smo zmogli to odgovornost do skupnosti, verjamem, da zmoremo tudi sedaj,” je dodal.

J. M.