četrtek, 25 julija, 2024
Doma Bela krajina Odziv za sezonska dela zelo dober, dodatna pomoč za brezposelne in kmetice...

Odziv za sezonska dela zelo dober, dodatna pomoč za brezposelne in kmetice nad 65 let

Aleksandra Pivec, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ob predstavitvi nekaterih ukrepov. (vir: Twitter, Vlada RS)

Na poziv Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano k pomoči kmetom in kmetijskim gospodarstvom pri sezonskih opravilih je odziv zelo dober. V prvih nekaj dneh je interes za delo pokazalo skoraj 450 ljudi, med njimi študentje, delavci na čakanju, brezposelni, upokojenci, družine, samozaposleni ter zaposleni, ki bi želeli pomagati. Delovne moči išče okoli 22 kmetij oziroma kmetijskih podjetij.

Med iskalci prevladujejo poleg hmeljarjev iz Savinjske doline tudi pridelovalci jagodičja iz Dolenjske in Posavja, vrtnarji in pridelovalci zelenjave iz različnih območij. Seznam ponudnikov dela, ki ga tudi dopolnjujejo, je tukaj

Kdor potrebuje kakšne dodatne informacije, lahko te dobil prek:

Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec je ob tem objavila,da je vlada na pobudo ministrstva za večjo aktivacijo brezposelnih oseb za opravljanje sezonskih del v kmetijstvu pripravila spremembo zakonodaje, po kateri bodo brezposelni, ki opravljajo sezonska dela v kmetijstvu, lahko prejeli do 400 EUR na mesec, ne da bi se jim ob tem znižalo nadomestilo za brezposelnost.

Ministrica je še objavila, da so med spremembe uvrstili tudi enkratni solidarnostni dodatek za kmetice nad 65 let v višini 150 evrov.

C. R.