Odstranitev panelne ograje ob meji velika napaka

Jutarnji list, spletna stran

Vsega 40 kilometrov od Kolpe, mejne reke med Slovenijo in Hrvaško, namerava hrvaška stran zgraditi center za migrante. Po navedbah hrvaških medijev bo migrantski center postavljen v Dugem Dolu pri Krnjaku, v Karlovški županiji.

Gre za zapuščen vojaški poligon. Center bi lahko sprejel do 1500 migrantov.

Na 80,4 hektarja zemljišč, ki so v državni lasti, pred tem pa v lasti JLA, je na voljo 55 objektov, ki jih lahko relativno hitro preuredijo.

Domačini so na nogah, temu nasprotujejo, Jutarnji list pa poroča, da je v igri še dodatna lokacija, vojašnica Skakavac, severovzhodno od Karlovca.

Na Hrvaškem navajajo, da se je število migrantov letos povečalo za 170 odstotkov. Samo letos pa so prijeli 850 tihotapcev. Dodajmo, da slovenska vlada pod vodstvom Roberta Goloba oz. nekaterih nevladnih organizacij (NVO) tovrstne podatke skriva oz. tega ne objavlja in se o tem v Sloveniji sploh ne razpravlja.

Župani hrvaških občin pa navajajo, da stanje ni dobro, velike skupine migrantov se gibljejo povsod, državljani so zaskrbljeni. V noči iz srede na četrtek pa je policija, npr., preprečila vstop na Hrvaško okoli 600 migrantom (Jutarnji list).

Kaj migrantski center na območju Karlovca pomeni za Slovenijo?

Letos so migranti, povprečno 300 in več dnevno, v Sloveniji vstopali predvsem v Posavju. Z novim centrom na območju Karlovca pa se bo trend v veliki meri obrnil na Belo krajino in Gorjance. Spomnimo zgolj, kako je bilo, ko je bil podoben center blizu Bihaća in bosansko-hrvaške meje. Zdaj bo še slabše.

Medij Visegrad24 pa je na omrežju X (nekdanji Twitter) objavil, da se balkanska migrantska pot krepi, objavili so tudi nočni posnetek migrantov, ki gredo v kolonah, na obeh straneh ceste. Za ogled posnetka kliknite na fotografijo.

A. L.