Odprtih več trgovin, naprave lahko zaženejo tudi na smučiščih

(vir: pixabay.com)

Z današnjim dnem se sprošča glavnina dejavnosti, o tem se je vlada na sestanku s predstavniki gospodarskih zbornic na Brdu pri Kranju pogovarjala že v četrtek zvečer. Odpiranje dejavnosti bo potekalo na varen način, zaposleni bodo morali najmanj enkrat tedensko opravili test na okužbo z novim koronavirusom. 

Predstavniki gospodarstva so že v četrtek zvečer pojasnili, da so s tem zadovoljni. Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Branko Meh je še povedal, da bosta morebitno dodatno sproščanje ali ponovno zaostrovanje pogojev v prihodnjih tednih odvisna od epidemiološke slike.

Vlada je nato včeraj sprejela nov odlok, po katerem se že danes lahko odpre več trgovin in storitev, na vseh smučiščih po državi pa lahko danes zaženejo naprave.

Dejavnosti, kjer ni potrebna izvedba testa:

 1. lekarne,
 2. bencinski servisi,
 3. finančne storitve,
 4. geodetske storitve,
 5. pošta,
 6. dostavne službe,
 7. dimnikarske storitve, pod pogojem, da je v prostoru, kjer se izvajajo dimnikarske storitve prisoten samo en izvajalec, če pa to ni mogoče, je lahko v prostoru prisoten izvajalec storitve in ena oseba, ki je uporabnik male kurilne naprave; opravljanje dimnikarskih storitev ni dovoljeno v prostorih, v katerih je nameščena mala kurilna naprava, ki jih po opravljeni storitvi ni mogoče prezračiti,
 8. gradbena dela v oziroma na nenaseljenih gradbiščih, hišah oziroma stanovanjih, pri izvajanju katerih je zagotovljeno, da ni stika s potrošniki,
 9. individualne nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve,
 10. osebni prevzem blaga ali hrane, razen alkohola in alkoholnih pijač, na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki, med 6. in 21. uro, pri čemer konzumiranje prevzete hrane in pijače na javnih površinah ni dovoljeno,
 11. trafike in kioske za prodajo časopisov in revij,
 12. storitve frizerskih salonov ter medicinske pedikure in medicinske manikure,
 13. čistilne servise in čistilnice,
 14. premične stojnice za prodajo kmetijskih pridelkov in proizvodov kmetovalcev,
 15. servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles (vulkanizerske, avtomehanične, avtoličarske ali avtokleparske delavnice, delavnice za popravilo koles),
 16. druge nujne storitve za zagotavljanje varnosti in zdravja.

Izvedba testa je obvezna za zaposlene 

Zaposleni v dejavnostih, ki so naštete v nadaljevanju, morajo enkrat tedensko opraviti testiranje na prisotnost covid-19 po HAGT (hitri test) ali PCR metodi. Ponujanje in prodajanje tovrstnega blaga in storitev torej lahko opravljajo le zaposleni, ki imajo negativni izvid testa, opravljenega v Sloveniji. To velja za naslednje:

 1. prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji (velja od 12. februarja),
 2. prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki(velja od 12. februarja),
 3. kmetijske prodajalne (velja od 12. februarja),
 4. specializirane prodajalne z otroškim programom (velja od 12. februarja),
 5. prodajalne s površino do 400 m2, ne glede na vrsto blaga,
 6. tržnice (velja od 12. februarja),
 7. druge servisne delavnice s površino do 400 m2 ter storitve izdelave, vzdrževanja in montaže

Iz preglednice je razvidno, da v prodajalnah, kjer je označen datum 12. februar, tedensko testiranje zaposlenih začne veljati s tem datumom, v ostalih primerih pa z današnjim dnem.

V naslednjih primerih morajo predhodno testiranje opraviti tako izvajalci storitev kot potrošniki:

 1. storitve nepremičninskega posredovanja,
 2. storitve higienske nege, ki niso storitve frizerskih salonov, medicinske pedikure in medicinske manikure (kot na primer kozmetične dejavnosti, pedikura, dejavnosti salonov za nego telesa),
 3. individualne storitve strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja (kot na primer inštrukcije, jezikovne šole, strokovne delavnice),
 4. storitve salonov za nego živali.

To pomeni, da morajo biti izvajalci testirani, delo lahko opravljajo le z negativnim testom, potrošniki pa jim morajo predhodno predložiti negativni test (t. i. hitri test ali PCR test), ki ni starejši od 24 ur in je opravljen v Sloveniji.

Še vedno velja: Ena oseba na 30 kvadratnih metrov površine

Še vedno veljajo ukrepi ene osebe na 30 m2 v zaprtih prostorih ali ena stranka na cel prostor, če je prostor manjši od 30 m2.

Izpostaviti velja tudi to, da se upoštevana kvadratura trgovine določa posamično na trgovino, torej v praksi je trgovski center, ki je večji od 400 m2 lahko odprt, v njem pa smejo imeti odprto dejavnost tiste trgovine, ki so manjše od 400 m2.

Odlok za izvajalce določa tedensko testiranje na prisotnost covid-19, na izvajalcih pa je, da si zagotovijo oziroma organizirajo testiranje.

Smučišča

Da lahko smučišča od danes vnovič obratujejo po vsej državi, je vlada odločila v sredo. Nov odlok dovoljuje obratovanje žičniških naprav in njim pripadajočih smučarskih prog v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje in ob predložitvi negativnega testa oz. ob organiziranju testiranja na smučišču.

Predstavniki ministrstva za gospodarstvo so včeraj poudarili, da si bodo še v prihodnje zavzemali za pospešeno odpiranje dejavnosti, vendar ob zagotavljanju varnostnih standardov in strogem spoštovanju navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Omejitve prehajanja občinskih in regijskih mej ter omejitev gibanja v nočnem času so še vedno v veljavi, tako kot doslej. Za rekreacijo je prehod občinskih mej znotraj posamezne statistične regije dovoljen.

Za lažjo predstavo in razumevanje objavljamo še grafike:

Sklep vlade je objavljen tukaj

J. M.