Odprta kuhna to soboto prvič v Novem mestu

Prišlo bo okoli 30 različnih ponudnikov.

Jutri, v soboto, 25. maja, bo na Glavnem trgu v Novem mestu prvič gostovala priljubljena kulinarična tržnica Odprta kuhna, ki bo dolenjske gurmane  razveseljevala med 10. in 21. uro.

Obiskovalci si lahko od sprehoda med stojnicami obetajo odkrivanje slovenske kuharske zakladnice, začinjeno s hiti svetovnih kuhinj, trendovskimi pouličnimi jedmi in sodobnimi mojstrovinami. Za nazdravljanje novi kulinarični zgodbi bodo pri roki tudi vrhunska vina, kraft pivo ter drugi izvirni napitki. Okusno druženje ob Krki bo letos potekalo še enkrat, in sicer predvidoma 21. septembra.

Jutri bo z Odprto kuhno v Novo mesto prišlo okoli trideset različnih ponudnikov, ki navdušujejo dobrojedce po vsej Sloveniji, med njimi pa bosta tudi dva domačina. Iz svojih prostorov na Glavnem trgu se bo na trg prestavila pivnica Kralj Matjaž, utrdba pozitivne energije, kjer vrhunska butična piva dopolnjujejo z odlično kuhinjo, tu pa bo tudi Hiša Fink, v kateri se Damjan in Tanja Fink z avtorskimi mojstrovinami domišljeno priklanjata kulinarični dediščini.

Tudi sicer bo Odprta kuhna predstavila resnično pestro ponudbo, pri izboru katere se organizacijska ekipa od vsega začetka pred šestimi leti drži enakih standardov, ki so kakovost, izvirnost in kreativnost. »Pri nas ne boste našli petih stojnic z golažem, na vsaki stojnici bo nekaj drugačnega in vznemirljivega. Mislim, da Odprti kuhni poseben čar daje dejstvo, da predstavlja prostor gurmanskih druženj in doživetij, ki je resnično namenjen vsem,« je pred prvim dogodkom na Dolenjskem povedala Alma Kochavy, soustanoviteljica Odprte kuhne.

Tako lahko na Odprti kuhni vsak najde kaj zase, pa naj bodo to indijski ali egipčanski zavitki, turške dobrote, argentinski stejki, po ameriško z viskijem pripravljena rebrca, kitajski rezanci ali tajski pražen riž, trendi »poke bowls« ali havajske riževe sklede, vrhunski hot dogi, domače dobrote, kot so počasi pečen odojek, štruklji in pečenice, pa hobotnica v solati, sardelice in ocvrti lignji ter burgerji s konjskim mesom ali počasi pečeno cufano govedino, zrolani sladoledi in slastni francoski makroni za sladkosnede, pa veganske pite ter seveda vrhunska vina, pisani spritzi, prav posebni džin toniki, sadno-zeliščni napitki ter kavice.

Prva Odprta kuhna je potekala v Ljubljani pred skoraj natanko šestimi leti, v tem času pa je zrasla v mednarodno prepoznaven in večkrat nagrajen projekt, ki v mesta po Sloveniji prinaša sveže kulinarične trende, inovativnim domačim kuharskim mojstrom nudi platformo, da svoje delo predstavijo najširši javnosti, o Odprti kuhni pa poročajo tudi mediji z vsega sveta.

»Letos se seveda še posebej veselimo našega prvega gostovanja v Novem mestu, saj to za nas ne pomeni le nove lokacije, temveč povsem novo regijo. Na Dolenjskem doslej nismo bili prisotni, smo si pa sem že nekaj časa zelo želeli priti, vendar je bilo treba počakati na dokončanje prenove Glavnega trga. Odlično sodelujemo z Mestno občino Novo mesto in Zavodom Novo mesto, ob najavi nove lokacije smo prejeli tudi ogromno pozitivnih odzivov in seveda so pričakovanja visoka. Ker zaupam naši ekipi, si upam tudi trditi, da jih bomo izpolnili,« je dejal Lior Kochavy, soustanovitelj Odprte kuhne.

Taverna Tatjana, hobotnica v solati

C. R.