Odmevno: Sava teče enako kot prej, ni razloga za podražitve električne energije

(vir: pixabay.com)

“Sava teče enako kot prej in NEK obratuje enako kot prej, zato res ni razloga, da se bo podražila manjša tarifa kar za 66 %, višja za 34 %, enotna pa za 41 %.”

Tako je napovedano podražitev električne energije za gospodinjstva na Twitterju komentiral prof. dr. Matej Lahovnik, tudi nekdanji minister za gospodarstvo.

Visoko podražitev električne energije s 1. avgustom 2022 je napovedala družba GEN-I, ki preprodaja predvsem električno energijo, proizvedeno v Nuklearni elektrarni Krško (NEK), obe družbi pa sta v državni lasti. GEN-I je že v času, ko je to vodil Robert Golob, energijo iz NEK preprodajala po vsaj štirikrat višji ceni.

Poslovni rezultati GEN-I za leto 2021 so odlični, po neuradnih, vendar zanesljivih podatkih si bo vodstvo izplačalo okoli 20 milijonov evrov nagrad “za uspešnost”, od tega naj bi Golob prejel 1,9 milijona evrov (za 10 mesecev vodenja). Hkrati naj bi lani v GEN-I prejel še 400.000 evrov.

GEN-I odjemalce v teh dneh obvešča, da uvajajo novi cenik električne energije za gospodinjske odjemalce, ki bo veljal od 1. avgusta. Sami sicer navajajo, da bo račun “povprečnega gospodinjskega odjemalca od avgusta naprej višji za približno 18 odstotkov”.

Vendar pa podrobnejši pregled cene kilovatne ure (kWh) električne energije pokaže, da bodo podražitve naslednje:

– ena kWh porabljena v višji tarifi bo po novem 34 % dražja (zdaj 0,07918 evra – po novem 0,10602 evra),
– ena kWh porabljena v manjši tarifi bo po novem 66 % dražja (zdaj 0,04391 evra – po novem 0,07308 evra) in
– ena kWh porabljena v enotni tarifi bo po novem 41 % dražja (zdaj 0,07069 evra – po novem 0,09992 evra).

Cene so z davkom na dodano vrednost (DDV). Ponovno spomnimo, da je SDS že sredi maja predlagala nižji DDV na električno energijo in ostale energente (namesto 22 % naj bi bil davek 5 %), vendar so Golobovi to složno zavrnili.

Vlada Janševa vlada je znižala tudi trošarine (trošarinski davek). Golobovim to ne pade na pamet. Na trgu je sicer več ponudnikov električne energije, nekateri že iščejo ugodnejše.

M. D.