Odmevno: “Od besed k dejanjem. Odstranite ograjo najprej doma, če ne koristi.”

Družinska hiša Golobovih Pod Škabrijelom v Kromberku pri Novi Gorici. (vir: arhiv)

“Od besed k dejanjem. Odstranite ograjo najprej doma, če ne koristi.” Tako je Roberta Goloba pozval Janez Janša, predsednik Slovenske demokratske stranke.

Vlada je namreč delila Golobove navedbe v Bruslju, da “slovenske izkušnje kažejo, da ograje ne rešujejo težav migracij.”

Napovedal je, da bo to stališče zagovarjal tudi v Bruslju, slovenska vlada pa ne bo podprla sredstev za postavitev ograj. Ob tem spomnimo, da je v letu 2023 v slovenski prostor nezakonito vstopilo okoli 60 tisoč migrantov.

Golob pa je, po poročanju 24ur.com, napovedal, da ima vlada lokacije, ki jih bo v letu 2024 tudi aktivirala. “O njih ne bom govoril, da ne nastane dodatna težava,” je povedal.

Dodal je, da se v vladi zavedajo, da potrebujejo dodatne lokacije – tako za registracijo kot tudi začasno namestitev teh oseb.

Razkril je še, da lokacije iščejo izven Ljubljane. “Včasih je bila Ljubljana edina, ki je bila pripravljena to sprejeti, danes bomo morali to breme porazdeliti tudi po preostanku Slovenije. Ilegalne migracije so težava celotne Slovenije in ne morejo biti koncentrirane zgolj na Ljubljano,” po povedal Golob.

Slednje sicer ni točno. Ilegalne migracije je spodbudil Robert Golob osebno. Že pred volitvami aprila 2022 je napovedal odstranitev ograje na meji, kar so migranti (pravilno) razumeli kot povabilo v Slovenijo.

Če ograje ne bi bile učinkovite, družinska hiša Golobovih Pod Škabrijelom v Kromberku pri Novi Gorici, kjer ima Robert Golob še vedno prijavljeno stalno prebivališče*, ne bi bila obdana z visoko in močno ograjo.

* Naslov v Kromberku smo pridobili z Izpisom iz sodnega/poslovnega registra za podjetje Star Solar, d. o. o., kjer se je Golob z dnem 23. oktober 2023 s tem naslovom vpisal kot 100-odstotni lastnik podjetja in naslova pozneje ni več spremenil.

M. D.