Odmevno: Kaj vse bodo še naredili kmetom in državljanom?

(vir: Bojan Požar, Twitter)

Mediji poročajo, da naj bi s 16. avgustom vodenje Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin prevzela veterinarska inšpektorica Danuša Štiglic. Bila naj bi osebna izbira Roberta Goloba oziroma njegove spremljevalke Tine Gaber.

Veterinarji so na nogah, mediji navajajo, da Danuša Štiglic v preteklosti javno podpirala delo enega društva, tj. Društva za zaščito konj, katerega predsednica je Natalija Nedeljko, ljubljenka podpredsednice državnega zbora Meire Hot (SD), Roberta Goloba in njegove intimne prijateljice Tine Gaber, kot so to vezo poimenovali nekateri.

Navajajo, da je Štiglicevo (uradno) predlagala predsednica Društva za zaščito konj, ki je v navezi s Hotovo, Golobom in Gabrovo. Veterinarji pa se sprašujejo, ali so vsi izgubili kompas? Država se namreč nahaja v času, ko je v državni zbor vložen (uničujoč) zakon o zaščiti živali, Golobova spremljevalka pa nam zadnje čase vsiljuje še temo o izredno invazivnih tujerodnih in za kmetijstvo škodljivih nutrijah. Zdaj se je spravila celo na lovce. Skratka, po novem se spozna na vse. Še nedolgo tega pa je iz Monaca sporočala povsem nekaj drugega.

Kdo je Danuša Štiglic?

Danuša Štiglic (vir: FB, D. Š.)

Veterinarska inšpektorica, ki nima niti dneva vodstvenih izkušenj, a bo na željo predsednika vlade Roberta Goloba in kmetijske ministrice Irene Šinko (slednja ugodi vsemu, kar ji naročijo) kljub temu vodila 420-članski kolektiv, ki ima ključno vlogo v državi pri varovanju zdravja ljudi, živali in rastlin. To bo v dveh mesecih že tretji človek na tem položaju. Toda sodelavci Štigličeve nočejo za direktorico, od predsednice Sindikata veterinarjev Slovenije Nataše Ajdič so zahtevali, da ukrepa. Ta je za Dnevnik sporočila naslednje.

Šok: Takšen človek ne more voditi uprave

“Veterinarski inšpektorji in zaposleni v uradu uprave so skočili v luft. To, da bo nova direktorica Danuša Štiglic, je za vse nas velik šok in presenečenje. Pritisnili so name, naj ukrepam, saj takšen človek ne more voditi uprave.” Dodala je, da je iz telefonskega pogovora z Danušo Štiglic izvedela, da jo je za prevzem te funkcije dalj časa osebno nagovarjal premier Golob, da jo bo opravljala le tri mesece in da bo naredila vse za zaščito živali. ”

Iz tega je mogoče sklepati, da je poslanstvo Štigličeve poskrbeti, da bodo poslanci po parlamentarnih počitnicah potrdili razvpiti zakon o zaščiti živali, po katerem bodo lahko člani društev za zaščito živali po opravljenem 40-urnem tečaju kot pooblačeni nadzorniki gledali pod prste veterinarskim inšpektorjem. “Bodoča nova direktorica UVHVVR Danuša Štiglic mi je dejala, da predlagano novelo zakona o zaščiti živali v popolnosti zagovarja, tudi pooblaščence, ki so po njenem nujno potrebni,” je za Dnevnik še pojasnila Nataša Ajdič.

V Dnevniku so pojasnila iskali še pri Golobu, vendar odgovora niso dobili. Zapisali pa so: “Če je to res, sta predsednik vlade Golob in Tina Gaber, ki je gonilna sila spreminjanja zakona o zaščiti živali, ob asistenci kmetijske ministrice Irene Šinko delo in poslanstvo uprave za varno hrano skrčila zgolj na dobrobit rejnih živali in hišnih ljubljenčkov. Toda UVHVVR je veliko več od tega. Opravlja namreč upravne in strokovne naloge ter nadzor nad varnostjo, kakovostjo in označevanjem kmetijskih pridelkov in živil (tudi gensko spremenjenih), prav tako naravnih mineralnih vod, krme, materialov in izdelkov, ki prihajajo v stik z živili. Uprava nadalje izvaja uradni nadzor na področju identifikacije in registracije živali, zdravja živali, varstva prebivalstva pred zoonozami. Bedi nad zdravili v veterinarski medicini, nad varstvom rastlin, izvaja uradni nadzor nad prometom s fitofarmacevtskimi sredstvi in njihovo uporabo, pripravlja analize tveganja …

Bodoča direktorica te institucije ima izkušnje zgolj z zaščito živali in ni še nikoli ničesar vodila. Dodajmo, da je pred vrati za prašiče smrtonosna afriška prašičja kuga, v zvezi s katero ima ključno vlogo generalni direktor UVHVVR, da je odhajajoči prvi mož uprave Janez Posedi na dopustu, da uradnega namestnika nima, da je uprava brez direktorja inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, ves politični vrh pa se ukvarja le s peščico izprijencev, ki mučijo živali.”

Vir: (20+) Facebook

A. L.