Odmeva: Spomin na današnji dan pred sedmimi leti na Dobu

Slovenska vas, 20. junij 2014. (vir: Aleš Primc, Twitter)

Na današnji dan, 20. junija 2014, je pred vhodom v varovano območje zaporov na Dobu v Slovenski vasi Janeza Janšo na prestajanje protiustavne in protizakonite kazni pospremilo več kot 3000 borcev za človekove pravice.

V zapor ni odhajal samo Janez Janša, ampak z njim tudi pravosodna pravica in demokracija – predsednik takratne največje opozicijske politične stranke je bil protiustavno odveden v zapor samo tri tedne pred volitvami.

Ta boleč dan je za mnoge, še posebej za njegova mala otroka ter za njiju z ženo, postal začetek sprememb v Sloveniji. Te bi se sicer slej ko prej zgodile, a so jih ti dogodki ter prizadevnost več tisoč vztrajnic in vztrajnikov odločilno pospešili, je v prispevku dve letih pozneje zapisal Aleš Primc.

20. junij 2014 je namreč postal ustanovni dan Odbora za varstvo človekovih pravic – Odbora 2014.

Na začetku je pred vhodom na varovano območje zaporov potekala celodnevna častna straža, nato pa so se 29. junija začeli odvijati vsakodnevni shodi pred stavbo Vrhovnega sodišča v Ljubljani. Od tedaj pa vse do izpustitve Janeza Janše, 12. decembra 2014, so shodi potekali vsak dan.

Globoka država ga je v sodelovanju z delom pravosodne veje oblasti zaprla ravno toliko, da so lahko izvedli volitve in se je nato konstruirala nova vlada pod vodstvom Mira Cerarja, ki je Janši želel celo odvzeti poslanski mandat.

Vse sodbe so padle, saj niso bile zgrajene na dokazih, pač pa na izmišljotinah globoke države.

Spomnimo še. Po Janševi izpustitvi iz zapora so shodi potekali tedensko. V povprečju se je shodov udeleževalo okoli 3000 ljudi, kar je bilo rekordno prizadevanje za spoštovanje človekovih pravic v sodnih postopkih. Shodi so povprečno trajali eno uro in so imeli ustaljeno zasnovo: slovenska in evropska himna, uradni nagovori, recitiranje priložnostnih pesmi, glasbeni nastopi, javna tribuna, so govorili različni udeleženci shoda. Sledila je zaključna pesem Zapojmo v domovini.

Javni mediji so shod večinoma zamolčali, medijski molk je bil neznosen, zato so shodi Odbora 2014 večkrat potekali tudi pred državno RTV Slovenija.

Aleš Primc je tudi danes spomnil na 20. junij 2014. Na Twitterju je zapisal: “Dan, ki je razvoj Slovenije zabremzal za skoraj 6 let. Hvala vsem, ki ste zastavili svoje ime, besedo, čas in denar, za pravico in resnico. Hvala, da smo se borili mirno, kulturno in dostojanstveno.”

Odzivi državljanov na Primčev zapis so številni, Janez Janša pa je zapisal:

“Hvala vztrajnikom Odbora 2014 in in predvsem tebi Aleš Primc. Resnica je prevladala, ker je imela vaš pogum. Hoteli so nas izbrisati, a smo vstali in obstali. In še vedno stojimo. Močnejši kot kadarkoli.”

Vir: Aleš Primc, Twitter
Tako so 20. junija 2014 državljani v zapor pospremili Janeza Janšo. (vir: družbena omrežja)

J. M.