Odmeva: Slovenci smo s samomorilsko brezbrižnostjo tarča začudenih pogledov celotnega sveta

Dr. Alojz Ihan (vir: Twitter)

“Tudi Slovenci smo del nesrečne regije, ki s slabo precepljenostjo in samomorilsko brezbrižnostjo postaja tarča začudenih pogledov celotnega razvitega sveta.

V naših neprepričljivih izgovorih glede cepljenja in zaščite vidi preostali svet samo še nezrelo kolektivno zatiskanje oči pred problemom, katerega rešitev je tako preprosta in vsem dostopna.”

Tako je v kolumni z naslovom Vzhodnoevropska polja smrti v Delu zapisal dr. Alojz Ihan, 60-letni zdravnik, specialist klinične mikrobiologije in imunologije ter redni profesor mikrobiologije in imunologije na Medicinske fakulteti Univerze v Ljubljani.

Ob koncu je dodal: “Epidemija se bo zaradi zelo nalezljivega virusa končala tudi pri nas, vsak si bo s cepljenjem ali okužbo v svojem imunskem spominu vtisnil izkušnjo virusa, le da bomo na vzhodnoevropskih poljih smrti za to izkušnjo nesorazmerno drago plačali, ker virusu raje nastavimo svoja telesa, kot se odločimo za rutinski cepilni pik.

A sociologi, psihologi in drugi mojstri človekovega duha bi nam medtem lahko vseeno povedali, kaj je na nas tako posebnega, da nam je grožnja smrti ohromila kolektivni razum. Če si bomo razjasnili vsaj to izkušnjo, se bomo morda odrešili podobne samomorilske brezbrižnosti in posledične krvave usode vsaj za naslednjo epidemijo, vojno ali podobno katastrofo.”

Celotno kolumno lahko preberete na povezavi Delo

M. D.