Odlok o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev okužb

(vir: ec.europa.eu)

Odlok o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja zaradi preprečitve ponovnih izbruhov okužb in širjenja okužb z nalezljivo boleznijo covid-19, ki ga je sprejela vlada, začasno določa pogoje prebolevnosti, cepljenja ali testiranja, pogoje za ustreznost testa, uporabo testa HAG za samotestiranje, uporabo zaščitne maske na javnih krajih oziroma prostorih, obvezno razkuževanje rok, medosebno razdaljo in prezračevanje zaprtih prostorov.

Vlada v odloku določa, da pogoj prebolevnosti, cepljenja ali testiranja (PCT pogoj) osebe dokazujejo z dokazilom o negativnem testu, z dokazilom o prebolevnosti ali z dokazilom o cepljenju.

PCT pogoj morajo izpolnjevati vse osebe, ki pri opravljanju dela prihajajo v neposreden stik z drugimi osebami oziroma so udeležene v okoljih ali dejavnostih, kjer obstaja neposredna nevarnost za izbruh okužbe in širjenje okužb. Med drugim tudi v:

 • zdravstveni dejavnosti, dejavnosti vzgoje in izobraževanja in kulturnih dejavnostih,
 • dejavnostih ponujanja in prodaje blaga in storitev,
 • dejavnostih športnih programov, športnih tekmovanj ter športno rekreativnih dejavnostih v zaprtih prostorih,
 • javni upravi,
 • dejavnosti avtotaksi prevozov in prevozov oseb v zaprtih žičniških napravah,
 • policisti, občinski redarji in varnostno osebje …

Sredstva za izvajanje testiranja s HAG testi za samotestiranje v tem primeru zagotavlja delodajalec.

Odlok določa tudi, da PCT pogoja med drugim ni potrebno izpolnjevati:

 • osebam, ki so mlajše od 12 let,
 • osebam, ki pripeljejo ali odpeljejo otroka oziroma učenca v vrtec, 1., 2., ali 3. razred osnovne šole, glasbeno šolo do vključno 2. razreda, v osnovno šolo s prilagojenim programom ali zavod za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami,
 • uporabnikom storitev: trgovinske dejavnosti po predpisih, ki urejajo trgovinsko dejavnost, lekarn, bencinskih servisov, bank in zavarovalniških storitev, pošte, dostavne službe in osebnih prevzemov blaga ali hrane, servisnih delavnic …

Učenci 7., 8. in 9. razreda osnovne šole in dijaki izvajajo prostovoljno testiranje s testi HAG za samotestiranje za potrebe izvajanja vzgojno-izobraževalnega ali študijskega programa, pri čemer se samotestiranje opravi v domačem okolju.

Obvezna uporaba zaščitne maske

Po odloku je uporaba zaščitne maske obvezna pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oziroma prostorih. Obvezna je tudi pri gibanju in zadrževanju na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 1,5.

Kljub temu pa odlok določa tudi nekaj izjem, med njimi tudi:

 • otroke do dopolnjenega 6. leta starosti in učence v osnovni šoli do vključno 5. razreda, izključno ko so v matičnemu oddelku,
 • vzgojitelje predšolskih otrok in učitelje, kadar predavajo za zaščitno pregrado iz stekla ali podobnega materiala,
 • govornike v zaprtih javnih krajih oziroma prostorih, če je zagotovljena medosebna razdalja vsaj 1,5 metra,
 • in osebe, ki izvajajo športno vadbo, če je zagotovljena medosebna razdalja vsaj 1,5 metre.

Nošnja maske ni obvezna tudi na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, kjer se upošteva pogoj PCT.

Samotestiranje se lahko izvaja s HAG testi, ki so s strani proizvajalca namenjeni za samotestiranje in za katere je proizvajalec pridobil certifikat priglašenega organa s sedežem v EU. Testi so na voljo v lekarnah, specializiranih trgovinah in pri ostalih registriranih dobaviteljih za dobavo medicinskih pripomočkov.

Še vedno je ob vstopu v zaprt javni kraj oziroma prostor obvezno razkuževanje rok z razkužilom.

Odlok je začel veljati danes, 6. septembra 2021, določbe, ki se nanašajo na teste HAG za samotestiranje, pa je treba uveljaviti do nedelje, 12. septembra 2021, so sporočili s z ministrstva za zdravje.

C. R.