Odlična novica: Nova potrditev bonitetne ocene Slovenije

(vir: arhiv)

Včeraj je evropska rating agencija Creditreform Rating potrdila boniteto Republike Slovenije ‘AA-‘ s stabilnimi obeti.

Agencija Sloveniji v svojem poročilu priznava močno gospodarsko okolje, fleksibilen trg dela in nizko zadolženost privatnega sektorja, kar naj bi vse pripomoglo k okrevanju od krize COVID-19.

V vrsti pozitivnih odzivov s strani bonitetnih agencij od začetka epidemije COVID-19 je potrditev bonitetne ocene agencije Creditreform Rating za Slovenijo ponovno priznanje, ki kaže na to, da se Slovenija uvršča med stabilne in zaupanja vredne države.

Sloveniji sta od izbruha epidemije COVID-19 v letu 2020 potrdili bonitetno oceno dve največji svetovni bonitetni agenciji, in sicer:

  • S&P pri AA- (stabilni obeti) ter
  • Fitch A (stabilni obeti).

Bonitetna agencija Moody‘s pa je 2. oktobra 2020 dvignila dolgoročno kreditno oceno Republike Slovenije z Baa1 na A3 s stabilnim izgledom.

Prejšnji petek, 15. januarja 2021, je bonitetno oceno Republike Slovenije potrdila tudi rating agencija DBRS Morningstar, in sicer pri A (high) s stabilnimi obeti.

Vse to so odlične novice za Slovenijo in pozitivno vplivajo tako na investitorje kot nizke obrestne mere, kar je dobro tako za gospodarstvo kot prebivalstvo.

M. D.