Obrežje: Drugi protestni shod proti migrantskemu centru

(vir: arhiv)

Ob mejnem prehodu Slovenska vas so se številniže drugo soboto zbrali na protestnem shodu proti začasnemu azilnemu domu na nekdanjem mejnem prehodu Obrežje. Shod sta na zahtevo krajanov organizirali krajevni skupnosti Velika Dolina in Jesenice na Dolenjskem, občina pa jima stoji ob strani, je za STA povedal brežiški župan Ivan Molan.

Ocenil je, da se je na shodu zbralo okoli 1000 ljudi, pripeljali so tudi z med 30 in 35 traktorjev. “Ljudje so danes šli proti avtocesti in opozorili, da ne pristajajo na samovoljo vlade,” je dejal.

Spomnimo. Brežiški občinski svet je sprejel jasne sklepe, da nikakor ne pristaja na azilni dom na Obrežju.

Lokacijo načrtovanega začasnega azilnega doma si je v četrtek ogledala tudi evropska poslanka Romana Tomc in ocenila, da je za ta namen popolnoma neprimerna. Molanu bi se zdelo razumljivo, če bi na lokaciji organizirali registracijski center, za začasni azilni center pa ta lokacija ni primerna, saj je tukaj glavni mejni prehod, ki ga letno prečka pet milijonov vozil in 10 milijonov ljudi.

“Na mejnem prehodu velja zaradi grožnje terorizma omejeno gibanje, na tem platoju, kjer bi zgradili center, pa ni komunalne infrastrukture. Tam so v bistvu samo eni hlevi, ki so bili v preteklosti namenjeni karanteni živali,” je navedel župan. Ocenjuje, da se bo temperatura na platoju poleti povzpela do 40 stopinj Celzija, kar je za začasni azilni dom povsem neprimerno.

Molan je povedal, da so občani zelo jezni, zato ne zna predvideti, kako se bodo odzvali, če država ne bo prisluhnila njihovemu sporočilu. Protestniki so po poročanju eposavje.com sicer glasno in mirno izrazili svoje nasprotovanje načrtovanemu azilnemu domu in vlado pozvali, naj razmisli o alternativnih rešitvah, ki ne bi ogrožale njihove varnosti in dobrobita lokalne skupnosti.

Prvi protestni shod je bil prejšnjo soboto, ko se je tam po ocenah zbralo od 300 do 400 ljudi.

A. L.