Obravnavali 534 migrantov in 11 tihotapcev

Slika je simbolična,

V štirih dneh, ob koncu tedna in včeraj, ponedeljek, med 24. in 28. novembrom 2023, so policisti novomeške policijske uprave obravnavali tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Prijeli so še tihotapcev in jim odvzeli vozila.

Ob koncu tedna so obravnavali 349 tujcev, včeraj še 123. Obravnavali so še 11 tihotapcev, prevoznikov, ki so prevažali 62 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo.

Skupno je bilo to 534 nezakonitih migrantov in 11 tihotapcev.

Ob koncu tedna so migrante obravnavali:

  • v Posavju: 326
  • na območju Črnomlja: 23

V Beli krajini so migrante popisali v Marindolu, Drenovcu, Preloki, Vinici in v Miličih, večina oz. 22 se jih je izreklo za državljane Maroka in eden Afganistana.

V Posavju so vse popisali na območju Brežic, v krajih: Dobova, Obrežje, Rigonce, Slovenska vas, Loče, Velika Dolina, Rakovec, Jesenice, Kapele, Mostec, Mihalovec, Trnje, Dvorce in Mali Obrež.

Včeraj, v ponedeljek, so obravnavali še 123 tujcev, in sicer:

  • v Posavju 114
  • v Drenovcu pri Vinici v Beli krajini 9.

Policisti so od petka prijeli še 11 tihotapcev in 62 nezakonitih migrantov

V Župelevcu v občini Brežice so policisti v petek zvečer ustavili 50-letnega Rusa. Ta je v avtomobilu italijanskih registrskih oznak prevažal 8 tujcev – štiri Turke in štiri Sirce, ki so nezakonito prestopili mejo.

Uro pozneje so v Rigoncah ustavili še 33-letnega Tadžikistanca, ki je v avtomobilu poljskih registrskih oznak prevažal 8 Iračanov.

V soboto dopoldne so na Bizeljskem policisti ustavili 64-letnega Ukrajinca, za katerega se je izkazalo, da v avtomobilu poljskih registrskih oznak prevaža 4 Ruse.

3 Turke pa je v avtomobilu s češkimi registrskimi oznakami prevažal 35-letni Tunizijec, ki so ga isti dan popoldne ustavili v Slovenski vasi.

V nedeljo so policisti na Obrežju skušali ustaviti voznika kombija madžarskih registrskih oznak, ki pa je, namesto da bi ustavil, s pospešeno hitrostjo odpeljal naprej. Policistom ga je uspelo ustaviti šele z uporabo stingerja na območju Kapel. Voznik, 31-letni Šved, je pri tem poskušal pobegniti, a so ga ujeli. Ugotovili so, da prevaža 11 Sircev.

Policistom je poskušal pobegniti tudi 24-letni voznik avtomobila romunskih registrskih oznak, ki so ga v nedeljo dopoldne ustavljali v Čatežu ob Savi. Znakov policistov ni upošteval, ampak je s pospešeno hitrostjo peljal naprej. Na območju Čateških Toplic so ga izsledili in prijeli. V avtomobilu je prevažal 7 tujcev – pet Turkov in dva Sirca.

Isti dan zvečer so policisti na mejnem prehodu Metlika ustavili 49-letnega Ukrajinca, ki je v avtomobilu poljskih registrskih oznak vozil 4 Turke.

Na Obrežju pa so prijeli 29-letnega Libanonca, ki je z avtomobilom francoskih registrskih oznak migrantom nudil pomoč pri prestopu meje.

Sinoči, v ponedeljek, so na območju Župeče vasi ustavljali voznika osebnega avtomobila Volkswagen touran francoskih registrskih oznak. Kršitelj znakov policistov ni upošteval, s pospešeno hitrostjo je nadaljeval z vožnjo proti Velikem Mraševu in Podbočju in vozil s hitrostjo 150 km/h. Voznik je nenadoma ustavil vozil in skočil v reko Krko. Policisti so na kraj poklicali gasilce, skupaj so pobeglega tihotapca izsledili in potegnili iz vode. Ugotovili so, da gre za 49-letnega državljana Moldavije, ki je prevažal 5 državljanov Turčije, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v Slovenijo.

Sinoči, okoli 20.30, so v Trnovcu na območju Metlike kontrolirali voznika osebnega avtomobila Fiat scudo nemških registrskih oznak. Med postopkom so ugotovili, da 44-letni državljan Ukrajine prevaža 9 državljanov Turčije, ki so nezakonito vstopili v Slovenijo.

Ponoči, v noči na 28. 11., so v Bukošku ustavili voznika osebnega avtomobila Citroen C 4 hrvaških registrskih oznak. 42-letni državljan Hrvaške je prevažal 3 državljane Turčije, ki so nezakonito vstopili v Slovenijo.

Vsem so odvzeli prostost, jih pridržali in jim zasegli vozila. S kazenskimi ovadbami bodo privedeni pred sodnika.

A. L.