Obravnavali 236 migrantov in tihotapca

(vir: policija)

S policijskih uprav poročajo o 236 obravnavanih tujcih, ki so nezakonito prestopili državno mejo, od tega so jih 32 v Slovenijo vrnili italijanski varnostni organi. Prijeli so še enega tihotapca, konec tedna (od petka od 6. do danes do 6. ure) pa je bil neverjetno razgiban.

PU Novo mesto: Prijeli 113 migrantov in tihotapca

Policisti so med vikendom prijeli 113 migrantov. V glavnem so bili
prijeti posamezniki, v treh primerih pa malce večje skupine, in sicer: Grič pri Dobličah 11 državljanov Bangladeša, Tanča gora 16 državljanov Bangladeša in Ručetna vas 11 državljanov Bangladeša in 34 državljanov Pakistana.

V skupinah po 9 so jih prijeli še v Kočevskih Poljanah in Črmošnjicah (na območju policijske postaje Črnomelj).

Tujci so bili prijeti še na območjih Podhoste, Dolenjih Radencev, Jerneje vasi, Črnomlja, Župelevca, Srednje vasi, Škrjanč in Tribuč.

Prevladujejo državljani Pakistana (55) ter Bangladeša (42). Ostali so državljani Maroka, Afganistana in Irana. Postopki s tujci še niso zaključeni.

V noči iz nedelje na ponedeljek, nekaj po polnoči, so policisti Specializirane enote za nadzor državne meje Generalne policijske uprave (ki izvajajo naloge na območju celotne Slovenije, med vikendom pa so pomagali pri nadzoru državne meje tudi na območju novomeške uprave) sporočili Operativno-komunikacijskemu centru, da se peljejo za sumljivim vozilom italijanskih tablic, ki na sireno in modro luč noče ustaviti.

Vozilo je divjalo od Kočevskih Poljan proti Novemu mestu. V Straži so jih pričakali policisti Dolenjskih Toplic s »stingerjem« – bodičasti trak za prisilno ustavljanje vozil. Voznik je prevozil bodičasti trak, pnevmatike so se izpraznile in je moral ustaviti. Voznik in potniki so se razbežali.

Policistom specializirane enote in Dolenjskih Toplic so na pomoč prišli še
policisti iz Novega mesta. V nekaj minutah so prijeli 9 tujcev, državljanov Pakistana, ki so v Slovenijo prišli nezakonito, ter 36-letnega državljana Pakistana, ki je vozil avtomobil italijanskih tablic. Slednjega so pridržali, v delo pa so se vključili kriminalisti, ki bodo osumljenca kazensko ovadili zaradi pomoči pri nezakonitem prehajanju državne meje.

PU Ljubljana: Prijeli 38 migrantov

V petek in soboto so prijeli 27 migrantov, včeraj in danes do 6. ure pa še 11. Migrante so prijeli na območju Male Gore, Koprivnika, Ribnice, Grosuplja in Ljubljane, včeraj pa na območju Kočevja (11).

Prijeti so se izrekli za državljane Maroka, Bangladeša, Pakistana in Afganistana in Eritreje.  Postopki policistov s tujci še niso zaključeni.

PU Koper: Obravnavali 85 migrantov, od tega so jih 32 vrnili iz Italije

Migrante so obravnavali na območjih: Ilirska Bistrica (43), Koper (28), Piran (8) in Kozina (6).

Iz ostalih policijskih uprav o prijetih ne poročajo.

C. R.