Oborožena roparja straške NLB za zapahi

Policisti so raziskali oborožen rop poslovalnice Nove Ljubljanske banke (NLB) v Straži. Na delu so bili trije mladeniči, ki so se v Slovenijo pripeljali iz Bosne in Hercegovine. V Straži so ukradli 8.300 evrov. Nato so ropali tudi v Vipavi, kjer so ukradli 14.168,25 evra, v začetku junija pa so pripravljali rop na območju Trebnjega.

V Straži so ropali 11. aprila, 30. aprila so bili v Vipavi, v začetku junija so načrtovali še rop na območju Trebnjega, v Mirni so si že pripravili tudi skrivališče.

Rop v Straži

Oborožena in zamaskirana roparja sta 11. aprila 2018 nekaj po 9. uri vstopila v prostore NLB v Straži. Pristopila sta do pulta, kjer je eden izmed osumljencev usmeril pištolo proti zaposlenim ter od njih zahteval denar. Zaradi grožnje z orožjem je uslužbenka, ki se je nahajala za steklom blagajniškega pulta, osumljenemu  skozi odprtino v steklu za izmenjavo dokumentov in denarja začela izročati gotovino oziroma evrske bankovce in bankovce hrvaških kun v različnih apoenih. Eden od roparjev je denar pospravil v PVC vrečko, ki jo je prinesel s seboj, drugi osumljenec pa  je v tem času izmenično usmerjal pištolo v navzoče uslužbence in stranke.

Po nekaj minutah sta osumljenca zapustila prostore banke. V neposredni bližini banke ju je vozilom počakal tretji osumljeni, nato pa so se skupaj odpeljali v smeri Dvora in nato v smeri Ivančne Gorice.

V iskanje roparjev so bili vključeni policisti iz vseh policijskih uprav na tem območju, na pomoč je priletel tudi policijski helikopter, obveščene so bile sosednje policijske uprave.

Kako so se pripravljali na rop?

Dva izmed roparjev sta 5. aprila 2018 pripotovala v Slovenijo z avtobusom in v Ljubljani najela vozilo, ki so ga uporabili pri ropu. Po ropu so vozilo isti dan vrnili in se z avtobusom odpeljali iz Slovenije. V preiskavi so policisti in kriminalisti nato našli tudi oblačila, ki so bila uporabljena pri storitvi kaznivega dejanja.

Kako je bilo v Vipavi?

V Vipavi so ropali 30. aprila, v banko sta dva zamaskirana vstopila ob 15.38 uri, eden od njiju je bil oborožen s pištolo, drugi pa z orodjem (kladivo), v banki pa ni bilo drugih strank. Preskočila sta manjši pult in vstopila v zastekljeni prostor za blagajnami in od uslužbenk (v tujem jeziku) zahtevala gotovino.

Ukradla sta 14.168,25 evra gotovine in nato s kraja peš zbežala med stanovanjskimi bloki v Ulici Gradnikove brigade v Vipavi, do parkirišča ob glavni cesti Vipava – Ajdovščina, kjer ju je z avtomobilom čakal tretji pajdaš. S parkirišča so se storilci odpeljali do bližnjega naselja Slap, nato pa so z vožnjo nadaljevali po makadamski cesti do naselja Planina. Tam sta roparja izstopila iz avtomobila in se skrila v gozdu, voznik avtomobila pa se je čez Kras odpeljal v Ljubljano. Ponoči se je nato vrnil po roparja, ki sta medtem v gozdu skrila predmete, uporabljene pri ropu (pištolo, oblačila in druge predmete). Vsi trije so se odpeljali v Ljubljano in tam prenočili, naslednji dan pa so zapustili Slovenijo.

Novogoriški kriminalisti so fotografije roparjev, ki so v enem od ljubljanskih trgovin kupovali orodje, primerjali s fotografijami roparjev v Straži in pri tem prepoznali 26-letnika.

V začetku junija bi spet udarili

24-letni in 28-letni moški sta se konec maja ponovno vrnila v Slovenijo in začela s pripravljalnimi dejanji za nov rop. Nastanila sta se v Ljubljani in si po vsej državi ogledovala možne lokacije. Kot tarčo ropa sta določila bančno poslovalnico na območju Trebnjega. Ponovno sta kupila orodje in v gozdu izdelala skrivališče, rop sta nameravala izvesti v prvih dneh junija letos, ko bi se jima v Sloveniji pridružil še tretji osumljenec, 26-letni moški.

Veselja je konec

Minuli četrtek, 31. maja 2018 zjutraj, pa so kriminalisti v Ljubljani odvzeli prostost dvema osumljencema, 24- in 28-letnemu moškemu, in na podlagi sodne odredbe opravili hišne preiskave nastanitvenih prostorov in njihovega vozila. V nadaljevanju so bili opravljeni ogledi krajev, kjer so osumljeni po izvršenih ropih bank v Vipavi in Straži skrili orožje, predmete in oblačila, uporabljena pri ropih. Kriminalisti so si ogledali tudi izdelano skrivališče v bližini naselja Mirna.

V soboto, 2. junija, so 24- in 28-letnika privedli k dežurnemu sodniku, ki je odredil pripor, nahajata se v solkanskih zaporih. Tretjega, 26-letnika, še niso prijeli, za njim je razpisano iskanje. Roparjem grozi kazen zapora od tri do petnajst let.

Podrobnosti preiskave, ki so jo izvajali kriminalisti policijskih uprav Nova Gorica in Novo mesto, ob pomoči kriminalistov Generalne policijske uprave, sta na včerajšnji novinarski konferenci pojasnila Marino Pangos, vodja Sektorja kriminalistične policije PU Nova Gorica, in France Božičnik, vodja Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto.

C. R.