Območje pri otoku Krk stresel potres

Potres v bližini otoka Krk na Hrvaškem (vir: Arso, potresi)

Pri hrvaškem otoku Krk je ob 10.47 uri močno zatreslo. Potresni sunki so bili 25 kilometrov jugovzhodno od Reke.

Magnituda potresa je bila 4,2, globina potresa je bila 18 kilometrov. Več zaenkrat ni znano.

Potres so čutili tudi številni prebivalci Slovenije.

“Dolgo je trajalo in precej se je treslo,” je zapisal prebivalec Viškova blizu Reke na spletni strani EMSC. Eden od prebivalcev Krka pa je na EMSC sporočil, da je občutil močno tresenje, a ni opazil nobene materialne škode.

Po pričevanjih prebivalcev z območja blizu žarišča potresa je tresenje trajalo okoli deset sekund. Novinarka hrvaškega časnika Jutarnji list z Reke Klara Rožman je poročala, da so se v mestu zibali nebotičniki.

Potres so čutili tudi drugod v Kvarnerju, na otoku Cres, v Zadru, Pulju, Karlovcu in Zagrebu. O tresenju tal so poročali tudi prebivalci iz nekaterih krajev v Bosni in Hercegovini in iz Trsta v Italiji.

O materialni škodi zaenkrat ne poročajo. Poveljnik gasilcev primorsko-goranske županije Mladen Šćulac je za Jutarnji list povedal, da za zdaj niso prejeli prijav o materialni škodi niti o poškodbah ljudi, javljajo se le vznemirjeni prebivalci.

Podobno je povedal, da načelnik istrskih gasilcev Dino Kozlevac. “Edine prijave, ki jih imamo, so prijave vznemirjenih prebivalcev, ki niso vedeli, kaj se dogaja. Prijav o škodi za zdaj nimamo, a so naši gasilci v pripravljenosti,” je dejal.

EMSC je magnitudo potresa prvotno ocenil na 5,5, a so jo nato znižali na 5,3.

Vir: ARSO potresi

M. D.