Obisk ministra v Šentjerneju in Novem mestu

Minister Janez Cigler Kralj na obisku v Šentjerneju. (vir: Twitter)

“Od nastopa mojega mandata s težkim srcem opažam, da se leta in leta ni vlagalo v infrastrukturo domov za starejše. To je krivica, ki jo sedaj na ministrstvu popravljamo. V Šentjerneju je bila pred kratkim podpisana koncesijska pogodba s Senecuro.”

Tako je ob včerajšnjem obisku Šentjerneja zapisal resorni minister Janez Cigler Kralj.

Minister obiskal tudi novomeški center za socialno delo.

Minister je obiskal tudi Novo mesto, kjer se je srečal z direktorico Centra za socialno delo. Namen obiska je bil vzpostavitev preglednega in uporabniku prijaznega socialnega sistema. Cigler Kralj je zapisal, da želijo v središče odločanja o pravicah postaviti ljudi in njihovo dostojanstvo. Pomoč pa moramo ponuditi tistim, ki jo res potrebujejo.

“O tem sem se pogovarjal z direktorico Centra za socialno delo v Novem mestu,” je dodal.

Glede Šentjerneja spomnimo, da se je v občini potreba po izgradnji doma starejših občanov kazala že več let, vendar do uresničitve tega doslej ni prišlo. Šentjernejski starostniki, ki starosti ne morejo preživljati doma, so tako nameščeni v bližnjih domovih po širši okolici.

Zdaj se to spreminja, podjetje SeneCura bo dom za starejše s 150 namestitvami zgradilo najkasneje do sredine leta 2023, v Šentjerneju pa so si ga zamislili kot del širše zastavljene pomoči starejšim in medgeneracijsko središče. Dom bo Šentjerneju prinesel vsaj 50 novih delovnih mest.

Začetek gradnje pričakujejo še letos, in sicer na zemljišču ob enem od krajevnih trgovskih središč, pokopališču, zdravstvenem domu in otroškem vrtcu, kjer je “vse na dosegu roke”.

Večina sob v domu bo enoposteljnih, nekaj bo tudi dvoposteljnih, primernih za starejše zakonske pare ali partnerje. Dom bo vključen v javno mrežo in bo deloval po primerljivih cenah.

V Šentjerneju se tako za starostnike piše novo poglavje kvalitetne oskrbe, glede na ministrov obisk socialnega centra, ki pokriva širšo Dolenjsko, pa se spremembe obetajo tudi na tem področju.

Pogovor ministra v prostorih novomeškega centra za socialno delo. (vir: Twitter)

M. D.