Obisk Evropske komisije v Sloveniji

Novinarska konferenca predsednika slovenske vlade Janeza Janše in predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen ob prevzemu predsedovanja Slovenije Svetu EU.

Slovenija danes drugič prevzema predsedovanje Svetu Evropske unije. Ob tej priložnosti se pri nas mudi Evropska komisija na čelu s predsednico Ursulo von der Leyen.

Janez Janša in Ursula von der Leyen

Po jutranjem obisku Pediatrične klinike v Ljubljani, sta se predsednik vlade Janez Janša in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen sestala na Brdu na bilateralnem srečanju, sledilo je delovno kosilo celotne vlade in Evropske komisije, po njem pa novinarska konferenca za slovenske in tuje medije.

Predsednik vlade Janez Janša je na novinarski konferenci poudaril, da so vlada in komisija danes obravnavali zahtevna vprašanja, “ki so med nami in razprava je bila konkretna in odkrita.”

“Veseli smo, da danes v Sloveniji gostimo celotno Evropsko komisijo, ker je to optimističen znak, da je naš boj z epidemijo uspešen, čeprav smo zelo pazljivi in pozorni zaradi možnega četrtega vala. Kljub vsemu se po vsej Evropi dogaja odpiranje javnega življenja in začetek fizičnih sestankov, česar se veselimo, ” je uvodoma dejal premier.

Dejal je, da imamo izkušnje iz zadnjega dobrega pol leta, ko je epidemija preprečevala takšen način dela in vemo, kaj je mogoče opraviti na daljavo in česa ni mogoče. Še posebej pa so veseli, da se začetek slovenskega predsedovanja ujema z zgodovinskim trenutkom, ko Slovenija obhaja 30. obletnico lastne samostojnosti in državnosti.

“Natančno v teh dneh smo se pred 30 leti še borili za življenja, svobodo, neodvisnost, pa tudi za evropsko prihodnost Slovenije in padale so žrtve. To, da natančno po 30 letih ravno v teh dneh govorimo o naši skupni odgovornosti za evropsko prihodnost in reševanje konkretnih odprtih vprašanj, je posebna ironija ali nasmeh zgodovine,” je dodal.

“Tisti, ki smo takrat sodelovali v prelomnih dogodkih v Sloveniji, vemo, da si nismo predstavljali, da bo Slovenija v 30 letih prehodila vso to pot in da obstaja razlika kljub težavam, s katerimi se soočamo doma in v Evropi, velikanska in neprimerljiva,” je še povedal predsednik vlade Janez Janša in dodal, da je Slovenija danes obkrožena s prijatelji – vse naše sosednje države so članice EU.

“Torej popolnoma drug čas je to in z velikim veseljem zato začenjamo tudi našo odgovornost, ko gre za vodenje Sveta EU drugič v naši zgodovini,” je dejal Janša.

“Na začetku prejšnjega leta smo se soočili z veliko preizkušnjo in Slovenci vemo, kaj preizkušnja je. Nobena država na svetu na epidemijo ni bila pripravljena. Vsi vemo s čim smo se takrat soočali in vsi vemo, danes, ko potegnemo črto pod dogajanja v zadnjih 15 mesecih, da so ta dogajanja pokazala, da je bila EU v tem času del rešitve in da smo v tem času dosegli dva velika pomembna preboja.”

Prvi je dogovor o tem, kako bomo s skupnimi močmi okrevali po epidemiji, in hvala Evropski komisiji, ki je reagirala pravočasno z drugačnim pristopom kot v času finančne in gospodarske krize.

Drugi velik preboj pa je bila pravilna odločitev Komisije in drugih evropskih institucij za razvoj, proizvodnjo in delitev cepiva. “Pravi čudež je, da je bilo cepivo izdelano v tako kratkem času. Brez spodbud in financiranja Evropske komisije to ne bi bilo mogoče, tega ne bi dosegli. V teh dveh potezah vidimo razloge, zaradi katerih je bila EU ustanovljena. Skupaj smo pri odzivih na te izzive močnejši,” je poudaril predsednik vlade Janez Janša.

Več o tem lahko preberete tukaj

Vse aktualne informacije o slovenskem predsedovanju Svetu EU, vključno s programom, so dostopne na povezavi: Slovensko predsedovanje Svetu EU 2021

Člani Evropske komisije in Vlade Republike Slovenije, Brdo pri Kranju, 1. julij 2021

Vir in foto: KPV

E. U.