Občini Kostel in Osilnica leto dni po poplavah še vedno čakata na državno pomoč

V občini Osilnica, ki so jo sredi septembra 2022 prizadele poplave, je bilo poškodovane veliko občinske in državne infrastrukture in poplavljenih veliko hiš. Poplavljanje reke Kolpe. (Foto: Facebook profil Občine Osilnica)

V občinah Kostel in Osilnica še vedno čakajo na finančno pomoč države oziroma povrnitev škode po poplavah, ki so jih prizadele septembra lani. Škodo, ki jo je povzročila vodna ujma, so sicer za silo sanirali, temeljita sanacija jih še čaka, bliža pa se že druga jesen, ko kraje spet lahko ogrozijo nove poplave. Tokrat še temeljitejše.

Marjan Šarec v vlogi obrambnega ministra je te obkolpske kraje septembra 2022 tudi obiskal in obljubljal hitro pomoč.

V občini Kostel so se lani jeseni dvakrat zapored soočili z obilnimi poplavami, ki so povzročile precej škode. Najnujnejše stvari so po besedah županje sanirali, medtem ko je za temeljito sanacijo potrebna finančna pomoč države, na katero pa še vedno čakajo.

“Trenutno se dogovarjamo, da bi za sanacijo dela infrastrukture prejeli 1,7 milijona evrov“, je pred mesecem dni povedala kostelska županja Nataša Turk. Podatki iz Erarja pa kažejo, da do včeraj, 11. septembra 2023, občina ni prejela še ničesar.

Turkova je še povedala, da je potrebna tudi sanacija hudourniških vodotokov, za kar še vedno čakajo pristojne iz državnih služb, sicer se jim lahko že v jeseni katastrofa ponovi.

Na obljubljeni denar oziroma povračilo škode čakajo tudi v občini Osilnica. Za sanacijo dela infrastrukture so jim namenili okoli 90 tisoč evrov. Škoda ob poplavah v Osilnici je bila ocenjena na nekaj manj kot 2,2 milijona evrov, od česar je večina škode nastala na državni cesti in vodotokih (nekaj več kot 2,1 milijona evrov).

Obsežne poplave v občinah Kostel in Osilnica so bile 15. septembra 2022 in nato še konec septembra 2022. Po takratnih pričakovanjih in obljubljah vlade so denar pričakovali v roku pol leta. Osilniška županja Alenka Kovač (kandidirala je na listi Gibanje Svoboda, pred tem je bila SMC) je takrat povedala: “Rekli so nam, da so postopki kar dolgi in da se lahko na izplačilo čaka tudi do pol leta.”

Zdaj pa mineva že dvakrat po pol leta. In še vedno ni ničesar. Potrjuje pa se, da vladna koalicija pod vodstvom Roberta Goloba (Gibanje Svoboda, SD in Levica) predvsem veliko govori, veliko obljublja, naredi pa bore malo.

Kostel so poplave dvakrat obilno prizadele lani jeseni. V občini še vedno čakajo na državno pomoč za sanacijo.

K. R.