Občina Metlika je že izdala lokacijsko informacijo, v Ilirski Bistrici bo referendum

Migranti na grških otokih.

V Ilirski Bistrici so sprejeli sklep o referendumu, v Metliki pa so uradu za oskrbo in integracijo migrantov, ki spada pod okrilje kabineta Marjana Šarca, že izdali lokacijsko informacijo za namen postavitve registracijsko-migrantskega centra, ne da bi javnost o tem kakorkoli obvestili. V Ilirski Bistrici se občinsko vodstvo postavitvi centra upira na vse možne pravne načine, v Metliki pa vodstvo deluje z roko v roki z vladajočo ekipo.

Iz BiH pa poročajo, da letos pričakujejo trikrat več ilegalnih migrantov kot lani – neverjetnih 80.000 oseb, ki se že nahajajo na grških otokih in jih bodo premestili na kopno, s tem pa jim sporočili, naj nadaljujejo pot proti EU.

V Ilirski Bistrici so za nedeljo, 14. aprila, razpisali svetovalni referendum glede postavitve sprejemno-registracijskega centra za migrante v občini, ki ga namerava vlada postaviti na območju mejnega prehoda Jelšane.

V centru naj bi bilo 10 zabojnikov in dva šotora s 600 do 1000 ležišči. Ministrstvo pa je občino Ilirska Bistrica že zaprosilo za lokacijsko informacijo.

Svetniki so sklep o referendumu na četrtkovi seji izglasovali soglasno, čeprav so jih predstavniki z ministrstva in policije prepričevali, da mejo varujejo uspešno in bodo center zgradili le, če bo to res potrebno.

Ilirskobistriški župan Emil Rojc je na seji izpostavil naslednje težave občanov: “Beležimo večje število vlomov, med občani se pojavljata strah in nelagodje. Po uradnih podatkih naj bi naši organi lani prejeli 10.000 migrantov, od tega na območju naše občine 2500, torej četrtino vseh.”

Ilirskosvetniški občinski svetniki postavitvi centra nasprotujejo predvsem zaradi varnosti.

Zahtevajo še, naj vlada zagotovi denar za čiščenje migrantskih poti in subvencioniranje zavarovalnih premij za občane, ki so jim migranti poškodovali premoženje.

Vladajoči skušajo zdaj referendum preprečiti, češ da naj bi bil v nasprotju z zakonodajo. Nekateri mediji pa so že začeli objavljati tudi podatke o stroških referenduma. Ti naj bi bili okoli 40.000 evrov. Na to v Ilirski Bistrici odgovarjajo, naj vlada upošteva že zdavnaj sprejet sklep občinskega sveta, po katerem centra v Jelšanah ne dovolijo postaviti. Ker vladajoči tega ne upoštevajo, so se zdaj odločili za referendum. Po besedah župana bo občina zakonitost postavitve centra v vsakem primeru izpodbijala tudi po pravni poti.

Tako je po poročanju Primorskih novic v Občini Ilirska Bistrica. Kaj pa v Metliki? Oba župana, tako Rojc iz Ilirske Bistrice kot Darko Zevnik sta namreč župana iz vrst vladajoče SD.

V Metliki je občina lokacijsko informacijo za namen gradnje ali izvajanje del že izdala.

O tem župan Zevnik javnosti ni seznanil. Podatek je od direktorice metliške občinske uprave pridobila Civilna iniciativa proti migrantskemu centru v Beli krajini, ki je sinoči to objavila na svoji Facebook strani.

Iz gradiv za občinski svet tudi ni razvidno, da bi župan Zevnik s tem seznanil vsaj člane občinskega sveta.

Medtem, ko je postavitev migrantskega centra v Ilirski Bistrici na dnevnem redu skorajda vsake od zadnjih sej občinskega sveta, tudi kakšno izredno so sklicali, so o tem v Metliki razpravljali na 2. redni seji, ki je bila 20. decembra 2018. Iz zapisnika (tukaj) je razvidno, da je bil na seji navzoč Janez Ogulin, direktor Policijske uprave Novo mesto, ki je povedal, da za vzpostavitev centra “v tem trenutku ni nobenih potreb”. Svetniki so postavili več vprašanj, odgovori na njih pa v zapisniku niso zapisani. Razvidno pa je, da je župan Zevnik s potekom dogodkov natančno seznanjen. Zanimivost zapisnika je tudi v tem, da so več pozornosti namenili temu, da je vprašanja želela postaviti “občanka Annemarie Šimec“, javnosti bolj znana kot predstavnica Civilne iniciative Metlika. “Zanimalo jo je, zakaj je prišlo do odločitve, da bo sprejemno-registracijski center v Metliki,” piše v zapisniku. “Pojasnilo je podal Janez Ogulin” in tu se zapis v zapisniku konča. Sklep z 2. redne seje pa je bil, da se je občinski svet “seznanil s problematiko nezakonitih prehodov državne meje”.

Na poti proti EU kmalu neverjetnih 80.000 migrantov

Po podatkih bosanske Službe za delo s tujci bo približno 80.000 migrantov, ki se zadržujejo na grških otokih, kmalu preusmerjenih proti državam Evropske unije. To pa je trikrat več migrantov kot smo jim bili priča v letu 2018. Hrvaški in bosanski mediji namreč poročajo, da Grčija migrante iz svojih otokov prestavlja na kopno, v del, ki je blizu državne meje s Severno Makedonijo. S tem jim sporočajo, naj nadaljujejo svoje potovanje. Vir: tukaj Preselitev migrantov na kopno zahtevajo tudi prebivalci grških otokov.

J. M.